today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Σ.Λαβρόφ: Το θέμα της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λύθηκε με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Γαλλίας

Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λύθηκε με τη συμμετοχή τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Γαλλίας. Η στάση τους ως συμπροεδρεύουσες χώρες στην ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, ελήφθη υπ’ όψιν κατά την λήψη των αποφάσεων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RT.

«Δεν θεωρώ ότι το ζήτημα επιλύθηκε χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, επειδή, φυσικά και η στάση των τριών συμπροεδρευουσών χωρών (της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ), της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, η οποία τον τελευταίο μήνα πριν από τη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου είχε επανειλημμένα διατυπωθεί σε επίπεδο προέδρων, σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο των ειδικών αντιπροσώπων των συμπροεδρευουσών χωρών, ήταν μια στάση υπέρ του άμεσου τερματισμού της αιματοχυσίας και της διαμόρφωσης μηχανισμού ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός με πολιτικά μέσα, η οποία παρόλα αυτά επηρέασε ψυχολογικά την κατάσταση», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν επιρροή στις χώρες της περιοχής. «Για αυτό και οι εκκλήσεις αυτές παρότι εκείνη την περίοδο δεν είχαν υλική υπόσταση, έπαιξαν σημαντικό πολιτικό ρόλο για την δημιουργία προϋποθέσεων με σκοπό, σε τελική ανάλυση την επίτευξη συμφωνίας, και χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλε προσωπικά ο (πρόεδρος) Πούτιν, η συμφωνία άρχισε να αποδίδει και αποδίδει», επισήμανε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο, ο Λαβρόφ διέκρινε έναν «πληγωμένο εγωισμό», στους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο θέμα της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Στις επαφές μου με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους συναδέλφους μου, όπως και στις επαφές του προέδρου Μακρόν με τον πρόεδρο Πούτιν για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ τις τελευταίες μέρες, είναι εμφανής παρόλα αυτά ένας πληγωμένος εγωϊσμός. Και αυτό είναι λυπηρό», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προσέθεσε ότι κατά την διεξαγωγή των πρόσφατων επαφών με τον ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έδωσε έμφαση στην σημασία που έχει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. «Προσπάθησα να του εξηγήσω, ότι εμείς ανησυχούμε να μη σκοτώνεται ο κόσμος, να μην φεύγει ο κόσμος από τα μέρη στα οποία ζούσε, να μην γιγαντώνεται ο αριθμός των προσφύγων και των μετοικούντων», διευκρίνισε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι σε μια κατάσταση όπου το κάθε λεπτό «είναι πολύτιμο για τις ανθρώπινες ζωές» η προβολή αξιώσεων εκ μέρους των συναδέλφων μου δεν είναι σωστή και ούτε ηθική από την άποψη της απλής ανθρώπινης ηθικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Και στην Κίνα poleman ο Φερστάπεν