today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Πορτογαλία: Κατά 34% αυξήθηκε ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στην Πορτογαλία ήταν τον Οκτώβριο κατά 34,5% μεγαλύτερος σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, με την τουριστική περιοχή Αλγκάρβε να υφίσταται το σφοδρότερο πλήγμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το σύνολο όσων είναι επισήμως χωρίς δουλειά αυξήθηκε σε 403.554 ανθρώπους, το οποίο σημαίνει ότι πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν σε όλη τη χώρα από τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Στη νότια περιοχή Αλγκάρβε, που είναι διάσημη για τις παραλίες και τα γήπεδα γκολφ, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 134% στους 24.088 τον περασμένο μήνα συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αν και τα στοιχεία σε ετήσια βάση κατέδειξαν τεράστια αύξηση, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 1,6% στην Πορτογαλία για το σύνολο του Οκτωβρίου συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα.

Περίπου το 72% των νέων ανέργων εργάζονταν στον τομέα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των καταστημάτων λιανικής, που τώρα είναι μεν ανοικτά αλλά παρέμειναν κλειστά κατά τη διάρκεια του lockdown που διήρκησε έξι εβδομάδες νωρίτερα φέτος.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι το ποσοστό της ανεργίας, που μειώθηκε σταδιακά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ κατά την ανάκαμψη, θα αυξηθεί στο 8,7% φέτος λόγω της πανδημίας, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πραγματικό επίπεδο της ανεργίας θα είναι πολύ υψηλότερο καθώς το επίσημο ποσοστό δεν περιλαμβάνει αυτούς που σταμάτησαν να αναζητούν απασχόληση.

Το πλήγμα στην οικονομία της Πορτογαλίας από την πανδημία του κορονοϊού, που μέχρι στιγμής μετρά 235.015 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3.632 θανάτους, προβλέπεται σφοδρό. Η κυβέρνηση αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 8,5% φέτος, το οποίο θα είναι η χειρότερη βουτιά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ