today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Η Τουρκία, οι κυρώσεις και η στρατηγική της Ελλάδας

Με την Τουρκία να έχει επανέλθει στο δρόμο των προκλήσεων, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Την ίδια στιγμή οι περίφημες διερευνητικές επαφές, που έχουν γίνει διπλωματικό σίριαλ, βρίσκονται στο απόλυτο κενό, αν και η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για συζητήσεις, μόλις η Άγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ήταν για άλλη μια φορά σαφής. Τάχθηκε υπέρ ενός καλόπιστου διαλόγου, διαφορετικά ζήτησε να υπάρξουν κυρώσεις στη γειτονική χώρα.

Το κλίμα στην Ευρώπη για την Τουρκία είναι βαρύ και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, όπου ο Νίκος Δένδιας θα πιέσει για άλλη μια φορά προς  την κατεύθυνση των κυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα θα «ζυγίσει» την κατάσταση από τις τοποθετήσεις των ομολόγων του. Ειδικότερα της Γερμανίας και της Ισπανίας, που εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ωστόσο η πρόσφατη επιστολή του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για συνέπειες στην Άγκυρα, στην κρίσιμη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του ο κ. Μπορέλ τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα της Ευρωπης προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των Κρατών-Μελών της. Και αντικατοπτρίζει την αλλαγή κλίματος.

Το καλό νέο για την Ελλάδα είναι ότι η Ευρώπη μέρα με την ημέρα συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τον ισλαμικό κίνδυνο, με τον οποίο «παίζει» ο Ερντογάν ή ακόμη καλύτερα απειλεί τη Δύση.

Η  επιστολή Μπορέλ συνέπεσε με την απόφαση του νέο-σουλτάνου να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω αναφορικά με τις προκλήσεις του Oruc Reis που πλέει στην ευρύτερη περιοχή Νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Στο χάρτη των πρωτοφανών προκλήσεων η Αθήνα προσθέτει και το κακοστημένο σώου του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια, αν και στην Ελλάδα η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι προσεχώς θα επιχειρηθεί ο εποικισμός της περιοχής.

Στις αναλύσεις των ειδικών του Μαξίμου επικρατεί η αντίληψη ότι η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και κάνεις δεν αποκλείει η Άγκυρα να προβεί σε νέες «ψυχολογικές» επιχειρήσεις κατά της Αθήνας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι περισσότερο ευάλωτη. Ήδη, ο Ερντογάν μιλά για διχοτόμηση του νησιού, που συνιστά νέα μεγάλη πρόκληση.

Ο στόχος αυτής της κλιμακούμενης τουρκικής στρατηγικής είναι η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο, με καταληκτική ημερομηνία αυτής της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Τετελεσμένα γεγονότα μεταφράζονται σε θερμό επεισόδιο, με σκοπό την έναρξη διαλόγου με ανοικτή θεματολογία, που απορρίπτει κατηγορηματικά η Αθήνα.

Στη συγκεκριμένη θεωρία υπάρχει αντίλογος που εδράζεται στο ισχυρό επιχείρημα ότι μετά την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο, έχει χαθεί η στενή σχέση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Το άνοιγμα στις αραβικές χώρες

Η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της περιοχής κοινών συμφερόντων.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η στρατηγική των τριμερών και διμερών συνεργασιών, όπως αυτή της επίσκεψης  του προέδρου της Αιγύπτου, Αλ-Σίσι, στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Στην ίδια λογική κινείται και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι η δεύτερη του Έλληνα πρωθυπουργού μέσα σε οκτώ µήνες, στο Αµπου Ντάµπι.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου, νότια  της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις Ελλάδος και Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων στην περιοχή νότια της Κρήτης. Ενώ λίγο νωρίτερα η Ελλάδα  είχε υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία µε το Ισραήλ.

Όλες αυτές οι στρατηγικές κινήσεις υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας, έγιναν κάτω από τη …μύτη της Τουρκίας, που ενοχλήθηκε σφόδρα, από την αιφνιδιαστική και άκρως επιτυχημένη διείσδυση της Ελλάδας σε χωράφια που μέχρι χθες ήταν …ξένα προς αυτήν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ