today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Το χαμένο μπρα ντε φερ της Αριστεράς με την κυβέρνηση για το Πολυτεχνείο 

Θετικό πρόσημο βάζει η κυβέρνηση στη διαχείριση του φετινού εορτασμού του Πολυτεχνείου, που διαχρονικά ήταν ένα στοίχημα το οποίο συνήθως χανόταν, τα προηγούμενα χρόνια,  μέσα στις ταραχές, τους βανδαλισμούς και τις φωτιές από τις μολότοφ, των αναρχοαυτόνομων.

Του Κώστα Πασίση

Φέτος δεν «κάηκε» η Αθήνα και τα πάντα κύλησαν σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ, παρά την «ανυπακοή» από τα κόμματα της Αριστεράς, που όμως βγήκαν … χαμένα στο μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση.

Ο κόσμος δεν έπεσε στην παγίδα των παραπλανητικών δηλώσεων, περί κατάργησης βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων.  Έτσι, στους δρόμους της Αθήνας, του lockdown, ήταν μόνο η γραφική φιγούρα ενός μικρού  κομματικού «στρατού», ξεπερασμένου από τις καταστάσεις και τις εξελίξεις, όπως αποδείχθηκε.

Το KKE για να αφήσει το  στίγμα του έπαιξε κάποια στιγμή και το παιχνίδι …κλέφτες και αστυνόμοι, πριν επιστρέψει στη βάση του.

Εκ του αποτελέσματος και με δεδομένο το  πολεμικό σκηνικό που έστησαν τα κόμματα της αριστεράς, με ρητορική υψηλών τόνων, σε επιχειρησιακό επίπεδο τα πράγματα πήγαν καλά…

Τα παρατράγουδα με τα μικρής έκτασης επεισόδια  και τα μεμονωμένα περιστατικά, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις χαοτικές εικόνες του παρελθόντος.

 Το  απρόσμενο …δώρο

Σε πολιτικό επίπεδο τα κέρδη για την κυβέρνηση, ήταν ακόμη μεγαλύτερα. Η απαγόρευση των συναθροίσεων, που έγινε «λάβαρο» επανάστασης για ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, έφερε ένα απρόσμενο «δώρο» στο Μαξίμου.

Υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου τάχθηκαν οι κ.κ Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Μανιτάκης και Νίκος Αλιβιζάτος, τρεις κορυφαίοι συνταγματολόγοι, που ιδεολογικά ανήκουν στο λεγόμενο «Εκσυγχρονιστικό» Κέντρο.

Ένα χώρο, που διεκδικεί και «πολιορκεί» με συνέπεια αλλά αθόρυβα εδώ και πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την καθαρή θέση τους υπέρ της απαγόρευσης των συναθροίσεων, λόγω πανδημίας,  που έλαβαν, έδωσαν λειτουργικό χώρο στον Πρωθυπουργό, να κάνει άλλο ένα βήμα προσέγγισης αυτής  της πολιτικής  πλευράς, που έχει πλειάδα στελεχών και κόσμο με τον ίδιο προβληματισμό, ενώ και οι αξίες είναι κοινές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, επικοινώνησε και με τη Φώφη Γεννηματά, προτείνοντας της να εορτάσουν από κοινού και με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπουλου την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ «φοβήθηκε» κοιτάζοντας στο εσωτερικό του κόμματος της.

Ανεξάρτητα από την εξάπλωση του covid 19, που δεν αφήνει – ούτε στο ελάχιστο-  περιθώρια για μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες, για τον Πρωθυπουργό η απαγόρευση των συναθροίσεων, ήταν …μονόδρομος για έναν επιπλέον λόγο.

Διαβάζοντας τις ειδικές μετρήσεις για τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης, διαπίστωσε ότι οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν ήθελαν για φέτος να γίνει η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου.

Επιπλέον η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «κούμπωσε» τέλεια με την κυβερνητική απόφαση, που ήταν η αφορμή για αντιδράσεις.

Μεγάλος χαμένος ο Τσίπρας

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έστησε ένα πανηγυράκι πόλωσης και διχασμού ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα.

Η προσπάθεια του να αναμετρηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ίσος προς ισόν έπεσε στο απόλυτο κενό.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο που κατάφερε ήταν να συρθεί πίσω από το ΚΚΕ και τον Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του κειμένου κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων το οποίο συνυπέγραψε η Κουμουνδούρου.

Η φιλολογία περί «μετώπου» ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ δεν αντέχει ιδιαίτερης κριτικής και σχολίων καθώς οι διαφορές των δυο κομμάτων είναι χαοτικές και αυτό θα φανεί άμεσα το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας εκ νέου με τον άνθρωπο (Γιάνη Βαρουφάκη) που τον …χαντάκωσε όσο ήταν συνεργάτης του στην κυβέρνηση και μετά την απομάκρυνση του θέλησε να ξεχάσει ακόμη και την παρουσία του.

Στα αρνητικά καταγράφεται και το αποτυχημένο άνοιγμα του προς την Φώφη Γεννηματά η οποία για άλλη μια φορά του γύρισε επιδεικτικά την πλάτη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ