today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Πρώτη έκθεση «ΑΤΛΑΣ»: Αύξηση των απονομών συντάξεων το εννεάμηνο του 2020

Δημοσιεύθηκε η 1η έκθεση «ΑΤΛΑΣ» από το υπουργείο Εργασίας και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σύμφωνα με την οποία καταγράφεται αύξηση των απονομών συντάξεων το εννεάμηνο του 2020.

Συγκεκριμένα, η έκθεση «ΑΤΛΑΣ», η οποία θα εκδίδεται και θα δημοσιεύεται υποχρεωτικά σε μηνιαία βάση, παρουσιάζοντας κρίσιμα και σημαντικά στοιχεία του ασφαλιστικού συστήματος και του e-ΕΦΚΑ, παρέχει ενημέρωση για:

α. τον αριθμό των νέων αιτήσεων για απονομή κύριας σύνταξης,

β. τον αριθμό των απονεμηθεισών κύριων συντάξεων,

γ. τον αριθμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων και την εκτίμηση του κόστους τους,

δ. την πορεία και τη δυναμική της ψηφιακής απονομής συντάξεων-«ΑΤΛΑΣ».

Μέσα από την 1η έκθεση «ΑΤΛΑΣ» μπορεί κάποιος να διακρίνει τρία κρίσιμα σημεία:

«- Την ποσοστιαία αύξηση της απονομής των συντάξεων από το Α’ εξάμηνο του 2020.

– Το ρεκόρ σε απόλυτο νούμερο των απονεμηθεισών συντάξεων τον Σεπτέμβριο του 2020, ήτοι 19.632 συντάξεις.

– Την αύξηση κατά 21.461 των απονομών συντάξεων (109.552 το πρώτο εννεάμηνο του 2020 έναντι 88.091 το αντίστοιχο διάστημα του 2019), παρά την υστέρηση που προκάλεσαν οι επιπτώσεις του περιορισμού, λόγω της πανδημίας, στην προσέλευση του προσωπικού (Μάρτιος-Μάιος 2020)».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η έκθεση αποτελεί μία ακόμα θεσμική κατάκτηση του υπουργείου Εργασίας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και τη διαφανή απεικόνιση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Τονίζει δε ότι η μηνιαία έκθεση «ΑΤΛΑΣ» έρχεται συμπληρωματικά της έκθεσης «ΗΛΙΟΣ», για να φωτίσει και την τελευταία περιοχή του ασφαλιστικού, που, μέχρι τώρα, δεν ήταν γνωστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ