today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ο Κ.Βλάσης στο ThePresident: Ελλάδα και Ομογένεια στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών

Οι αμερικανικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας απασχόλησαν τον διεθνή και εγχώριο Τύπο με επίκεντρο την μονομαχία των δύο προεδρικών υποψηφίων. Τη νύχτα των εκλογών, παρότι δεν γνωρίζαμε ακόμα τον μεγάλο νικητή, σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, στην Ελλάδα, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε πολλά μέλη της Ελληνικής Ομογένειας να επικρατούν στην εκλογική μάχη και να κερδίζουν επάξια μία θέση στο Κογκρέσο, αλλά και σε Πολιτειακά Κοινοβούλια.

Του Κώστα Βλάση*

Στο άκουσμα αυτής της είδησης, η πρώτη μας σκέψη είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, τα δικά μας παιδιά, είναι οι πλέον κατάλληλοι να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις σε πάγια εθνικά ζητήματα, ειδικά σε μία περίοδο όπως η σημερινή, όπου η χώρα μας αντιμετωπίζει σύνθετες και πολυεπίπεδες προκλήσεις. Να αποτελέσουν, δηλαδή, τους άτυπους πρεσβευτές της Ελλάδας. Πράγματι, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, και πιστεύουμε θα συνεχίσει να συμβαίνει, οι εκλεγμένοι Ομογενείς έχουν βαθιά στην καρδιά τους την Πατρίδα, δεν την λησμονούν. Αντιθέτως, γίνονται τα μάτια και η φωνή μας εντός των Πολιτειακών θεσμών των Η.Π.Α., ενώ με την δράση τους αναδεικνύουν τα ελληνικά δίκαια και συσπειρώνονται γύρω από αυτά ώστε να επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη. Για αυτήν τους την στάση, η Ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί παρά να είναι περήφανη και να τους ευχαριστεί.

Ωστόσο, η σημερινή συγκυρία απαιτεί κάτι περισσότερο από αυτό. Στο Υπουργείο Εξωτερικών καλλιεργούμε το τελευταίο διάστημα μία νέα προσέγγιση, με την οποία επιδιώκουμε να εγκαθιδρύσουμε μια γέφυρα αμφίδρομης ενημέρωσης, συνεχούς επικοινωνίας, καθώς και συντονισμού δράσεων μεταξύ Ομογένειας και Αθήνας. Σκοπό αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί η προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας και η διασφάλιση όσο τον δυνατόν μεγαλύτερης υποστήριξης των θέσεων της χώρας από το διεθνές κοινό. Η καθιέρωση ενός τέτοιου διαύλου θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη, όχι μόνο για την χώρα, αλλά και για τους ίδιους τους Ομογενείς.  Μεμονωμένες και αποσπασματικές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί πολλές μέχρι σήμερα. Τώρα, όμως, ήρθε πλέον η στιγμή να δράσουμε συνεκτικά, οργανωμένα και συντονισμένα, ώστε να δομήσουμε μία ειλικρινή και ανταποδοτική σχέση.

Σε αυτήν την προσπάθεια οι Ομογενείς, οι οποίοι συμμετέχουν στη δημόσια ζωή και  γίνονται αποδεκτοί από μεγάλη μερίδα των συμπολιτών τους επιβραβευόμενοι με την ψήφο του κοινού, δεν μπορεί παρά να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα λαμπρά παιδιά της Ομογένειας, είτε πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή του τόπου τους, είτε μεγαλουργούν στον ιδιωτικό και επιχειρηματικό χώρο, είτε διαπρέπουν στις Επιστήμες και την Εκπαίδευση, έχουν αποδείξει ότι βγαίνουν μπροστά με ζήλο και σθένος και δηλώνουν το “παρών”. Οφείλουμε και εμείς από την πλευρά μας να διανύσουμε το μέρος της απόστασης που μας αναλογεί και να συναντηθούμε μαζί τους, με κοινό στόχο την αποτελεσματικότερη προάσπιση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό.

Στις Η.Π.Α., μετά τις πρόσφατες εκλογές, διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό.  Κατά την διάρκεια των ζυμώσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα, η Ελλάδα καλείται να συνεχίσει τον γοργό βηματισμό που έχει ανακτήσει με την παρούσα αμερικανική Κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει ακόμα παραπάνω την στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, οι φωνές των ομογενών μας που εξελέγησαν, είτε εκ νέου είτε για πρώτη φορά, θα λειτουργήσουν ενισχυτικά υπέρ της διατήρησης της χώρας μας στον στενό πυρήνα της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας. Τους καλούμε να αποδεχθούν την ανοικτή πρόσκληση που τους απευθύνουμε, να ενώσουμε δυνάμεις και να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας, με έναν και μοναδικό σκοπό: η φωνή της Ελλάδας να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά.

* Ο κ. Κώστας Βλάσης είναι Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ