today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Στ.Πέτσας: Η ανευθυνότητα ξεχειλίζει στην αντιπολίτευση

«Γιορτάσαμε διαφορετικά το Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες μας, δεν παρελάσαμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου. Βρήκαμε τρόπο να τιμήσουμε σημαντικές γιορτές και παραδόσεις με διαφορετικό τρόπο. Το ίδιο θα κάνουμε και την 17 Νοεμβρίου. Όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένταση να ξέρουν ότι απομονώνονται από τους πολίτες, οι οποίο αντιλαμβάνονται ότι φέτος πραγματικά είναι αλλιώς για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Επομένως η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της, θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο και δεν θα επιτραπούν πορείες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Υπάρχει τρόπος με κατάθεση στεφάνων, και η πρόσκληση του πρωθυπουργού που είναι στο τραπέζι, προκειμένου οι αρχηγοί των κομμάτων μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τιμήσουν συμβολικά αυτή την ιστορική επέτειο, μια μεγάλη στιγμή για τη δημοκρατία, μας και είναι βέβαιο ότι και οι αγωνιστές εκείνης της εποχής αυτό θα ήθελαν σήμερα» προσέθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πριν από τέσσερα χρόνια τέτοια μέρα είχε απαγορευθεί οποιαδήποτε συγκέντρωση, πορεία ή συνάθροιση με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα. «Δεν χρειάστηκε να φτάσουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις, γιατί η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε απέναντι της υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις όπως η ΝΔ» είπε, συμπληρώνοντας, «ενώ τώρα που έχουμε την πανδημία που επιβάλλει ανάλογους περιορισμούς η ανευθυνότητα ξεχειλίζει στην αντιπολίτευση».

Επιπλέον τόνισε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο πόλωσης, υπάρχει ένα σχέδιο κοινής λογικής. Και κοινή λογική σήμερα είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις, όπως μια πορεία η οποία θα δημιουργήσει πρόβλημα διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα».

«Και επισημαίνουμε την ανευθυνότητα όσων κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Και έχουν τόσο μεγάλη ιδεολογική αγκύλωση που δεν μπορούν να δουν το αυτονόητο το οποίο επικροτεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είπε ότι πρόκειται για συνδικαλιστικό όργανο και δεν έχει κανένα ρόλο να δίνει γνωμοδοτήσεις. «Δεν προβλέπεται στο καταστατικό του και είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει από τη νομιμότητα, η διατύπωση τέτοιου είδους γνωμοδότησης. Από την άλλη είναι ξεκάθαρο, όπως έχουν τοποθετηθεί δημόσια πολλοί συνταγματολόγοι, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Μανιτάκης, ο κ. Αλεβιζάτος, ο κ. Μποτόπουλος, ότι είναι συνταγματική η απαγόρευση για λόγους που επιβάλλει η προστασία της δημόσια υγείας. Τα θέματα αυτά κρίνονται από τον φυσικό δικαστή και είναι αδιανόητο η ίδια η Ένωση να κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις πριν αποφανθεί ο δικαστής» σημείωσε.

Επίσης επισήμανε ότι η διάταξη η οποία προβλέπει αυτή την απαγόρευση έχει ψηφιστεί από τη Βουλή με το νόμο 4683 το 2020, άρθρο 68 παράγραφος 2, και κατά τη συζήτηση κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας. «Επομένως δεν πρόκειται για καμία αντισυνταγματική ενέργεια αλλά μια επιβαλλόμενη ενέργεια στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας» είπε.

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης δεν δεχτούν την πρόταση του πρωθυπουργού είπε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έκανε μια υπεύθυνη πρόταση. «Είναι ώρα να στείλουμε μήνυμα ενότητας, είναι αυτονόητο ότι αυτό ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να αποδεχθεί τέτοιου είδους διευθετήσεις, προκειμένου να προστατευθεί το μείζον που είναι η δημόσια υγεία. Επομένως όσοι αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν αυτή την προτροπή και την πρόταση του πρωθυπουργού θα εκτεθούν στα μάτια της κοινής γνώμης. Μακάρι να μην επιλέξουν αυτό το δρόμο, αλλά το δρόμο της ομοψυχίας και της ενότητας, γιατί πραγματικά φέτος είναι αλλιώς και για τη γιορτή του Πολυτεχνείου» τόνισε.

   Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκρηξη του τελευταίου διαστήματος

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι αυτή τη εβδομάδα θα δούμε δύο αντιφατικές εξελίξεις. «Πρώτον θα συνεχίζει να υπάρχει μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Οι εισαγωγές στον ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι και δυστυχώς και οι θάνατοι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και αυτή την εβδομάδα, καθώς θα δούμε τις συνέπειες των υψηλών κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων. Αντίθετα θα ξεκινήσει σταδιακή κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα. Άρα αυτό που κοιτάζουμε είναι να περιορίσουμε την κινητικότητα για να έχουμε πιο γρήγορη πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων για να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η πίεση από το σύστημα υγείας» είπε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι αλλά μόνο η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκρηξη του τελευταίου διαστήματος και αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει ολόκληρη τη χώρα ως μια υγειονομική επικράτεια.

«Θα γίνει αύξηση των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, όπως γίνεται όλες τις τελευταίες ημέρες, αν αυτό φτάσει σε κάποια όρια θα έχουμε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ακόμη και την επίταξη ιδιωτικών κλινών και θεραπευτηρίων. Επίσης θα έχουμε μετακίνηση στις υπόλοιπες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή κρίση. Είμαστε σε ένα πόλεμο και οι επόμενες 7-10 ημέρες είναι κρίσιμες» είπε.

Για την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη στάση της Εκκλησίας όλο αυτό το διάστημα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα στοχοποίησης αλλά υπάρχουν κατά καιρούς ζητήματα που δοκιμάζουν συνήθεις και παραδόσεις εξαιτίας του κορονοϊού. «Ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση και δεν χρειάζεται στοχοποίηση κανενός» είπε.

   Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Πέμπτης, Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν το ζήτημα των προκλήσεων Ερντογάν στα κατεχόμενα

Τέλος για τις κυρώσεις στην Τουρκία είπε ότι η Τουρκία έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να επιβεβαιώσει ότι χρειάζεται να της επιβληθούν κυρώσεις μήπως αλλάξει ρότα. «Από εκεί και πέρα πριν φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου υπάρχει, όπου και η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσουν το ζήτημα των προκλήσεων του Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα» υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ