today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Αρνητικά επηρέασε τα ομόλογα το βέτο Ουγγαρίας-Πολωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Aρνητικά επηρέασε τα ομόλογα της Ευρωζώνης το βέτο που άσκησαν σήμερα η Ουγγαρία και η Πολωνία στο Μηχανισμό κοινής ανάληψης Χρέους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανασυγκρότησης της Ε.Ε ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

Η αποτυχία να εγκριθεί το συνολικό πακέτο το οποίο αφορά στον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκταμίευση πόρων από το νεοσύστατο Υπερταμείο. Σημειώνεται ότι για την έγκριση στην ανάληψη κοινού δανεισμού από την ΕΕ απαιτείται ομοφωνία. Η εξέλιξη αυτή «σκιάζει» τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης, και μετρίασε ελαφρώς το ευφρόσυνο κλίμα που δημιουργήθηκε στις αγορές μετά την ανακοίνωση ενός ακόμη αποτελεσματικού εμβολίου για την καταπολέμηση του Covid από την αμερικανική εταιρεία Moderna.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 83 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 41 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,72% έναντι -0,55% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,27%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1832 δολ., από το επίπεδο των 1,1827 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1830 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ