today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο ThePresident: Τι σημαίνει η εκλογή της Κάμαλα Χάρις

“While I may be the first, I won’t be the last”.

Οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ανέδειξαν νικητές τον Τζο Μπάιντεν και την  Κάμαλα Χάρις. Ήδη χαρακτηρίζονται ιστορικές για τη χρονική συγκυρία στην οποία έγιναν, εν μέσω πανδημίας, για τη μεγάλη επίδραση τους σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για ένα ακόμα, ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός. Οι ΗΠΑ αποκτούν την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο στην ιστορία τους. Ένα γεγονός τεράστιας σημασίας για την πρόσβαση ακόμα περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης, με τη ψήφο των πολιτών.

Γράφει η Όλγα Κεφαλογιάννη*

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για το 2020, ο δείκτης ισότητας των φύλων (equality index) παραμένει στάσιμος μεταξύ των χωρών G7. Η πανδημία και η ανασφάλεια που δημιουργεί στην παγκόσμια κοινωνία ωθεί τους πολίτες σε πιο συντηρητικές επιλογές.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η  ισότητα των φύλων και η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε μία εποχή όπως αυτή κατά την οποία η ανθρωπότητα δοκιμάζεται, η ανάγκη τοποθέτησης των γυναικών στο επίκεντρο του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι  είναι πραγματική και πιεστική.

Την ίδια στιγμή όμως, αυτή η νίκη της Κάμαλα Χάρρις σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή, με υψηλό συμβολισμό, τόσο στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ όσο και στη γενικότερη συζήτηση για το θέμα της ισότητας και των ίσων ευκαιριών για την πρόσβαση των γυναικών στην ηγεσία.

Μετά από 244 χρόνια πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ, η γερουσιαστής της Καλιφόρνια και πρώην γενική εισαγγελέας, είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που κατόρθωσε να διαπεράσει την «γυάλινη οροφή» και να καταλάβει τη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Η εκλογή της και η συνολική της πορεία στη δημόσια σφαίρα,  είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής και διεκδικητικής προσωπικότητας, της σοβαρότητας με την οποία λειτούργησε ως ανώτατη δικαστικός, των συγκροτημένων πολιτικών της θέσεων για σημαντικά ζητήματα της Αμερικής, αλλά και της στήριξης που παρείχε στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μίας πολύ απαιτητικής και δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας.

Οι προσδοκίες που δημιουργούνται από μια τέτοια εκλογή είναι πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα. Τόσο σε θέματα ισότητας των δυο φύλλων όσο και σε θέματα που αφορούν  την αναβάθμιση της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ ειδικότερα μετά από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών που έφεραν με δραματικό τρόπο πάλι στο προσκήνιο της φυλετικές διακρίσεις.

Σε μία ευρύτερη θεώρηση, η εκλογή της Κάμαλα Χάρις αποτελεί μία μεγάλη και πολυαναμενόμενη πρόοδο στο ζήτημα της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Γιατί η πρόσβαση στην ηγεσία, προσδιορίζεται από τον τρόπο που η ίδια η κοινωνία αξιολογεί την καταλληλότητα των ανδρών και των γυναικών στην πολιτική και τη δημόσια σφαίρα. Και κρίνοντας από το αποτέλεσμα, το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επέλεξε μία γυναίκα στην θέση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Η εκλογή της Κάμαλα Χάρις φέρνει ελπίδα στους Αμερικανούς πολίτες για κοινωνική δικαιοσύνη, ασφάλεια, πρόοδο και ευημερία, σε μια ιστορική καμπή για τη χώρα. Και στις γυναίκες εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούν να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Γιατί όλες οι γυναίκες του κόσμου, αποκτούν ένα παράδειγμα επιτυχίας για να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για περισσότερη συμμετοχή στα κοινά. Για μία δίκαιη κοινωνία με κοινωνική και οικονομική συνοχή, χωρίς διακρίσεις  αλλά με ίσες ευκαιρίες για όλους. Γιατί όπως και η ίδια έχει πει, «Η Δημοκρατία θέλει πράξεις».

*Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη είναι Βουλευτής ΝΔ, Α’ Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ