today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Η αποτίμηση της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Οι νικητές, οι ηττημένοι και ο “Πολακισμός”

Έκκληση στους πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοιού και να μην κάνουν «κλεφτοπόλεμο» στην κυβέρνηση, με σκοπό το μικροκομματικό όφελος, έκανε ο Πρωθυπουργός στη ενημερωτική συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.

Μια έκκληση, όμως που δεν άκουσε κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι εμφανίστηκαν στη Βουλή με… προκατασκευασμένες ομιλίες, όπως αποδείχθηκε στην πορεία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Του Κώστα Πασίση

Στην τριτολογία του, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κέρδισε καθαρά το άτυπο «debate» των πολιτικών αρχηγών, γιατί έδειξε ότι «ακούει» τις θετικές και ρεαλιστικές  προτάσεις και έχει άμεσα αντανακλαστικά.

Συγκεκριμένα προανήγγελλε ρύθμιση για αναστολή των πλειστηριασμών και οικονομική ενίσχυση των αδυνάμων τα Χριστούγεννα, ήτοι νέο κοινωνικό μέρισμα.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον πλέον  κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης, με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για παραίτηση του υπουργού Υγείας Βασίλη  Κικίλια και αντικατάσταση του από άλλο πρόσωπο κοινά αποδεκτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για το θέμα, γιατί ανεξάρτητα από την πολιτικά «φθηνή» πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας περίεργες «πληροφορίες» και ζυμώσεις για πολιτικές εξελίξεις με εκλογές  και συγκυβέρνηση τριών κομμάτων, λόγω απλής αναλογικής.

Το δεύτερο πολιτικό συμπέρασμα ήταν ότι ο Πρωθυπουργός κάλυψε απόλυτα τους «στοχοποιημένους» υπουργούς του, από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Βασιλης Κικίλιας. Ο υπουργός Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Επίσης για άλλη μια φορά έγινε «ασπίδα» για τους γιατρούς της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής και του Σωτήρη Τσιόδρα οι οποίοι  κατηγορήθηκαν ότι κάνουν παιχνίδι υπερ της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως «έσπασε αυγά» και για το θέμα της πορείας του Πολυτεχνείου. Απευθυνόμενος  και μάλιστα με αποφασιστικό ύφος, στο γραμματέα του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα, ξεκαθάρισε  ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το απαγορευτικό για την πορεία του Πολυτεχνείου εν μέσω πανδημίας.

Τι είναι ο «Πολακισμός»

Στη δευτερομιλία του ο Πρωθυπουργός  βλέποντας το μικροπολιτικό παιχνίδι Τσίπρα, άλλαξε ελαφρώς το πολιτικό ύφος του. Δεν είστε -είπε-  πια ο φέρελπις υποψήφιος Πρωθυπουργός. Είστε ο αποτυχημένος τέως Πρωθυπουργός. Και το αποτυχημένος δεν είναι δική μου κρίση, είναι η κρίση του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά

Ενώ στη συνέχεια προσδιόρισε με σαφήνεια το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας: «Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Το πρόβλημα είναι ο «Πολακισμός». Τον «Πολακισμό» τον περιγράφω ως ένα μείγμα ειρωνείας, αλαζονείας, ψευτομαγκιάς, ψεμάτων, ανορθολογισμού. Αυτό σημαίνει «Πολακισμός».

Ο προβλέψιμος κύριος Τσίπρας 

Ο Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά δεν πρωτοτύπησε σε τίποτε. Ήταν απόλυτα προβλέψιμος στην ομιλία του. Το μήνυμα που εξέπεμψε από την αρχή μέχρι το τέλος των δυο ομιλιών του ήταν ότι για όλα φταίει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του.

Η μόνη διαφοροποίηση του, σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι χθες ήταν ότι έβαλε πολιτικό πρόσημο στους εγνωσμένης αξίας γιατρούς, προτείνοντας την Αθηνά Λινού, για κοινά αποδεκτό υπουργό Υγείας. Ίσως επειδή δεν μετέχει στην Εθνική Υγειονομική επιτροπή που έχει στοχοποιησει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εντυπωσιάσει την κοινοβουλευτική ομάδα και το κομματικό ακροατήριο του, προτείνοντας συγκυβέρνηση, δια της πλαγίας οδού. Δηλαδή μέσω ενός εκτάκτου σχεδίου σωτηρίας της χώρας από το κορωνοϊό.

Η Φώφη ψάχνει να βρεί τον ρόλο της

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά σε αυτή την κοινοβουλευτική μάχη, εν μέσω πανδημίας προσπάθησε να βρει το δικό της ζωτικό  πολιτικό χώρο καθότι το ΚΙΝΑΛ είναι «εγκλωβισμένο» στις συμπληγάδες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με διαρροές στελεχών του εκατέρωθεν.

Έτσι, από την πρώτη παράγραφο της ομιλίας της μίλησε για «αχρείαστες κοκορομαχίες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η Φώφη Γεννηματά στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού, να βάλουν πλάτη οι πολιτικές δυνάμεις στη διαχείριση της πανδημίας, δεν ανταποκρίθηκε. Αντίθετα, ακολούθησε τα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας: «Η ευθύνη είναι δική σας. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να ζητάτε ευθύνες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ξέρατε τι έπρεπε να κάνετε για να μην απογοητεύσετε τον ελληνικό λαό που έβαλε πλάτη και έκανε θυσίες».

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ προσπάθησε να βάλει ένα διακριτό σήμα στο κόμμα της, καταθέτοντας μια σειρά φιλολαικών προτάσεων, προκειμένου να «χαϊδέψει» αυτιά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, θυμίζοντας έντονα το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80, που κάποιοι εκείνη την περίοδο …έβηχαν και έβγαιναν στη …σύνταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ