today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

24 Δρομικές Ιστορίες (Σ)τόχος

*Του Νίκου Αρμένη

Χωρίς στόχους δεν πετυχαίνει κανείς τίποτα στη ζωή, πόσο μάλλον στο τρέξιμο. 

Ποιος όμως μπορεί να είναι ο στόχος για να μη χαθεί το νόημα και η απόλαυση που προσφέρει αυτή η άσκηση; Γιατί ο λόγος που κανείς σηκώνεται ξαφνικά από τον καναπέ του και βάζει το τρέξιμο στη ζωή του, είναι βασικά να περνάει καλά! 

Στην πορεία φυσικά, οι στόχοι μεταβάλλονται και αυξάνουν αλλά ο βασικός πρέπει να είναι αυτός.. Γιατί διαφορετικά η ουσία γίνεται καπνός..

Όταν ξεκίνησα να τρέχω πριν από δέκα χρόνια, είχα στόχο αρχικά να ξεφύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το τρέξιμο, μου άνοιξε μια πόρτα που οδηγούσε σε έναν καινούργιο κόσμο και έτσι εξυπηρετούσε το στόχο. Μου έδινε και μου δίνει διέξοδο από την καθημερινότητα και το απολαμβάνω ακόμα και όταν βρίσκομαι στην καρδιά μιας απαιτητικής προετοιμασίας για να τρέξω σε έναν μαραθώνιο. 

Έτσι λοιπόν ξεκίνησα. Στη συνέχεια οι στόχοι αυξήθηκαν. Θα το περιγράψω όσο μπορώ..

Έβαζα στόχο να τρέξω μια όλο και πιο μεγάλη απόσταση μέχρι που κατάφερα να αγωνιστώ σε αυτή του μαραθωνίου. 

Έβαζα στόχο να κατεβάζω τους χρόνους μου, να βελτιώνω τις επιδόσεις μου σε όλες τις αποστάσεις. 

Έβαζα στόχο να τρέξω και εδώ, και εκεί και παραπέρα. Να τρέξω παντού καθώς διαπίστωσα ότι τρέχοντας ανακαλύπτεις καλύτερα τον τόπο στον οποίο βρίσκεσαι οπουδήποτε στον πλανήτη. 

Έβαζα στόχο να βγάλω και εκείνη την πιο δύσκολη προπόνηση και στο καπάκι να καταφέρω να ανταπεξέρχομαι στις οικογενειακές και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της ημέρας. 

Έβαζα στόχο να χαρίζω χαμόγελα σε ανθρώπους στους οποίους αφιέρωνα έναν αγώνα μου και άλλοτε, με τον ιδρώτα,  να τιμώ τη μνήμη άλλων, αγαπημένων, που τα έφερε έτσι η μοίρα και δεν ήταν πια στη ζωή. 

Έβαζα στόχο να φτάσω εκεί που πίστευα ότι δεν μπορώ και την επόμενη ημέρα να ξέρω ότι κατάφερα το κατιτίς παραπάνω από αυτό που είχα πετύχει την προηγούμενη. 

Έτσι κράτησα και κρατώ ζωντανή τη λαχτάρα μου να τρέχω. 

Και για το μέλλον στόχοι μου είναι όλοι οι παραπάνω αλλά βασικά εκείνος ο ένας. 

Να περνάμε καλά φίλες και φίλοι, συντρέχτες και μη. 

Εκεί είναι η ουσία. 

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το MEGA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ