today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τσεχία: Ανοίγουν ξανά τα δημοτικά, ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού υποχωρούν

Η Τσεχία θα ξανανοίξει την πρώτη και τη δευτέρα τάξη του δημοτικού στις 18 Νοεμβρίου, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης στο δεύτερο κύμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ρόμπερτ Πλάγκα.

Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων δίνει μάχη να αποτρέψει το ενδεχόμενο να κατακλυστούν τα νοσοκομεία της, αφότου οι καταγεγραμμένες ημερήσιες μολύνσεις έφθασαν τις 15.000 και πλέον τις τελευταίες εβδομάδες και το ποσοστό μόλυνσης βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών σε κατά κεφαλήν βάση.

Όλα τα σχολεία έκλεισαν τη 14η Οκτωβρίου, με τα μαθήματα να παραδίδονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

«Η Τσεχία έλαβε το άνευ προηγουμένου μέτρο να κλείσει ακόμα και τις μικρές τάξεις των δημοτικών, όταν τα επιδημιολογικά μοντέλα κατέδειξαν πόσο κρίσιμη ήταν η κατάσταση», είπε ο Πλάγκα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Το κόστος του να κόψουμε ταχύτητα το πλήρωσε βαριά το εκπαιδευτικό σύστημα και χαίρομαι που τώρα μπορούμε, τουλάχιστον προχωρώντας σε αυτό το βήμα, να επιστρέψουμε στην εκπαίδευση με φυσική παρουσία».

Οι μαθητές, ηλικίας 6-8 ετών, θα πρέπει να φοράνε μάσκες όλη την ώρα στα σχολεία και οι τάξεις να αερίζονται τακτικά, ενώ τα μαθήματα της μουσικής και της γυμναστικής δεν θα πραγματοποιούνται, εξήγησε ο Τσέχος υπουργός.

Επιπλέον, θα ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης.

Οι μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά προς το παρόν. Τα νηπιαγωγεία δεν έκλεισαν ποτέ.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων, των εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων θα παραμείνουν σε ισχύ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι ενώ οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων πιθανόν έφθασαν στην κορύφωσή τους, οι νοσηλείες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω της καθυστέρησης μεταξύ των θετικών τεστ και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Η Τσεχία είναι η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την επιδημία Covid-19 αναφορικά με τον αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Όμως, ο αριθμός των νέων μολύνσεων ημερησίως άρχισε να καταγράφει πτώση, από τις 15.000 κατά μέσο όρο τις τελευταίες εβδομάδες στις 9.000 που καταγράφηκαν χθες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ