today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ερώτηση Μαρκόπουλου – Πλεύρη για την άδεια αποχώρησης από τις δομές φιλοξενίας φερόμενου ως τζιχαντιστή

ΒΟΥΛΗ

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν ευθύνες υπάλληλοι που χορήγησαν άδεια αποχώρησης από τις δομές φιλοξενίας σε 27χρονο αλλοδαπό για τον οποίο εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στον ISIS, ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης και Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος με κοινή ερώτηση την οποία απευθύνουν στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

‘Όπως ειδικότερα επισημαίνουν, «πριν λίγες ημέρες, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ προέβησαν στην σύλληψη ενός 27χρονου από το Τατζικιστάν ύστερα από τυπικό έλεγχο ρουτίνας στην Τρίπολη, καθώς διαπιστώθηκε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από την χώρα του, η λεγόμενη «ερυθρά αγγελία», για συμμετοχή στον ISIS. Στην συνέχεια, ενημερώθηκε άμεσα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία στην πρώτη έρευνά της διαπίστωσε ότι ο 27χρονος έχει σχέση με το ισλαμικό κράτος και μάλιστα θεωρείται ως ένα από τα πέντε ηγετικά μέλη του ISIS, ενώ του είχε δοθεί προ μερικών ετών άσυλο στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στην «ερυθρά αγγελία» ο 27χρονος το 2016 μετέβη μέσω Τουρκίας στη Συρία όπου εντάχθηκε, εκπαιδεύτηκε και συμμετείχε για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους σε πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ. Στην συνέχεια, το 2017, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός, μαζί με την σύζυγό του και τα 4 παιδιά τους έφτασαν, μέσω Τουρκίας, στη Μόρια και έπειτα έφυγαν για την Τρίπολη όπου διέμεναν οικογενειακώς σε διαμέρισμα που είχε ενοικιαστεί από ΜΚΟ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 27χρονος έχει πάρει άσυλο στη χώρα μας, και όταν ρωτήθηκε για την ερυθρά αγγελία, το απέδωσε στην συγγενική σχέση που έχει η σύζυγός του με ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη χώρα του».

 

Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν ότι από το εν λόγω περιστατικό εύλογα εγείρονται ζητήματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, τα κριτήρια παροχής ασύλου καθώς και τις διεθνείς της σχέσεις με κράτη που διώκουν την δράση τζιχαντιστών. Για τους λόγους αυτούς καλούν τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να ενημερώσει τη Βουλή αν θα διαταχθεί η διενέργεια ΕΔΕ στις αρμόδιες υπηρεσίες παροχής ασύλου για το ποιος και πώς ενέκρινε την αποχώρηση του συγκεκριμένου αλλοδαπού από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων ώστε να μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Ο κ. Μηταράκης καλείται, επίσης, από τους βουλευτές της ΝΔ να ενημερώσει τη Βουλή αν υπάρχει εικόνα και για άλλες, παρόμοιες με αυτήν, περιπτώσεις, κι αν με βάση αυτό το συμβάν, θα ληφθούν μέτρα για τον πληρέστερο έλεγχο των αιτούντων άσυλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ