today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης μετά την εκλογή Μπάιντεν

Με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και επιφύλαξη υποδέχθηκε το Μαξίμου το ξαφνικό τουρκικό άνοιγμα …φιλίας, μεταφραζόμενο στο τηλεφώνημα Τσαβούσογλου στον Δένδια.

Η κυβέρνηση – όπως έγινε γνωστό- παραμένει αμετακίνητη από την πάγια θέση της για απόσυρση του Oruc Reis από την Αν. Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει ένας «στοιχειώδης» διάλογος μεταξύ των δυο χωρών.

Του Κώστα Πασίση*

Το γεγονός ότι η επικοινωνία των δυο ανδρών  συνέπεσε με την ταυτόχρονη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις Αμερικανικές εκλογές βάζει σε πολλές σκέψεις το Μαξίμου, που εξετάζει όλα τα πιθανά αλλά και απίθανα σενάρια τα οποία  μπορεί να προκύψουν μέχρι την ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Στην κυβέρνηση οι εκδοχές, τόσο για το ξαφνικό τηλεφώνημα του τούρκου ΥΠΕΞ όσο και την πιθανή  αντίδραση της Άγκυρας στη νέα εποχή Μπάιντεν, είναι δυο.

Η πρώτη εκφράζεται από τον  αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά και καλό γνώστη των διπλωματικών «παιγνίων», Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο έμπειρος πολιτικός ανέφερε σε δηλώσεις του οτι «το τρίμηνο που μεσολαβεί  μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου , η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να είναι σε εγρήγορση  επειδή γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να το δει ως  ευκαιρία διαμόρφωσης τετελεσμένων που δημιουργεί μια δέσμευση στην νέα αμερικανική διοίκηση».

Αυτή είναι μια παράμετρος που μελετά τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Άμυνας που έχει δώσει εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο…

Στις αναλύσεις που γίνονται κανείς δεν αποκλείει η Τουρκία με την επικοινωνία Τσαβούσογλου στον Υπουργό Εξωτερικών, να θέλει να «κοιμίσει» την ελληνική διπλωματία, όσον αφορά τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Η δεύτερη εκδοχή εδράζεται στην άποψη ότι η εκλογή Μπάιντεν οδηγεί αναγκαστικά  την Τουρκία σε αναδίπλωση της στρατηγικής της.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση οδηγείται προς εκτόνωση, αλλά όπως είπε το συμπέρασμα αυτό στηρίζεται στο αισθητήριο της και δεν είναι απόρροια στοιχείων ή πληροφοριών.

Μια άποψη, όμως, που ενστερνίζονται και άλλα στελέχη εντός της ΝΔ.

Αλλάζουν τα δεδομένα στη μετά-Τραμπ εποχή

Ανεξάρτητα πάντως από το ποια «θεωρεία»  κινείται στη σωστή κατεύθυνση το βέβαιο είναι ότι στην  μετα-Τραμπ εποχή τα δεδομένα αλλάζουν στην Αν. Μεσόγειο.

Ωστόσο κανείς δεν υποστηρίζει ότι θα υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη σε διπλωματικό επίπεδο και αυτό επειδή είναι εξίσου γνωστό ότι η Ουάσιγκτον  δεν επιδιώκει να θέσει εκτός ΝΑΤΟ την Τουρκία, αλλά να τη συνετίσει για το στραβοπάτημα της, αναφορικά με τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Όπως σημειώνουν έμπειροι αναλυτές, η εκλογή Μπάιντεν επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην κατεύθυνση ότι θα επανέλθει  η «χαμένη ισορροπία» στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αναμένεται η εκ νέου παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Παράλληλα θα υπάρξει και ένα «φρένο» στις παλικαροσύνες  Ερντογάν, χωρίς επιπτώσεις, σε πολλά μέτωπα.

Ο νέος  Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει από εξωτερική πολιτική, όπως και τις διενέξεις που υπάρχουν στη Μεσόγειο. Γεγονός που δίνει άλλη διάσταση στην προσέγγιση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδος -Τουρκίας.

Στην Άγκυρα πάντως δεν ενθουσιάστηκαν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στις κυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, η επικράτηση του εκπροσώπου του Δημοκρατικού κόμματος έπαιξε ως μονόστηλο στην πρώτη σελίδα.

Ενώ, ο Ερντογάν δεν έστειλε ούτε συγχαρητήριο τηλεγράφημα  στο νικητή Μπάιντεν, όπως το ίδιο έπραξαν Ρωσία και Κίνα, με τη δικαιολογία ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα…

Να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πολύ τυπικός σε τέτοιου τύπου ζητήματα, αν σκεφθεί κανείς ότι  ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα και  στον νέο πρόεδρο της Γουϊάνα, μιας μικρής χώρας, στη Νότια Αμερική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ