today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Τζο Μπάιντεν: Η χρήση της μάσκας “δεν είναι πολιτική στάση”

Η χρήση της μάσκας «δεν αποτελεί πολιτική στάση», είπε σήμερα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, «εκλιπαρώντας» τους Αμερικανούς να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους άλλους από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, φορέστε μάσκα. Κάντε το για τον εαυτό σας. Κάντε το για τον γείτονά σας. Η χρήση της μάσκας δεν είναι πολιτική στάση, όμως είναι ένας καλός τρόπος να αρχίσει να ενώνεται η χώρα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, από το Ουίλμιγκτον, στο Ντέλαγουερ, προσθέτοντας πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αλλάξει τελείως την πορεία της πανδημίας, αμέσως μόλις ορκιστεί.

«Ο σκοπός της μάσκας δεν είναι να καταστήσει τη ζωή μας λιγότερο άνετη ή να μας αφαιρέσει κάτι», τόνισε ο Δημοκρατικός, την ώρα που πολλοί υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εκτιμούν ότι η υποχρέωση να φοράει κανείς μάσκα παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματά τους.

Στόχος είναι, αντιθέτως, να «επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα», υπογράμμισε.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας «συμβουλευτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από επιστήμονες και ειδικούς της δημόσιας υγείας», σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας Covid-19 στη χώρα του, της πλέον πληγείσας χώρας παγκοσμίως.

Αυτή η επιτροπή θα βοηθήσει στο να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης, που θα ακολουθήσει μετά την ορκωμοσία του, την 20η Ιανουαρίου του 2021.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έδωσε λεπτομέρειες του σχεδίου του, επαναλαμβάνοντας τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του στον τομέα της υγείας: εκστρατεία μαζικής διεξαγωγής γρήγορων τεστ, προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες για ένα μελλοντικό εμβόλιο, αύξηση της παραγωγής προστατευτικών εξοπλισμών και οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των σχολείων.

«Μόλις είχαμε καλά νέα σε αυτή μάχη με την ανακοίνωση ότι καταγράφηκε πρόοδος για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», είπε μετά την είδηση από τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιό τους είναι «αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%».

Ο Τζο Μπάιντεν, εντούτοις, υπογράμμισε ότι αξιόπιστο εμβόλιο δεν θα διανεμηθεί μαζικά παρά έπειτα από μήνες.

«Ένας πολύ σκοτεινός χειμώνας βρίσκεται ενώπιόν μας», προειδοποίησε ο εκλεγμένος πρόεδρος, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ που πάντα υποβάθμιζε την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ