today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Στις ΗΠΑ η ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας – Συνάντηση με τον Μ.Πομπέο

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κιανγκ Κιον-χουά έφτασε, χθες, στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό της Μάικ Πομπέο, ωστόσο η επίσκεψή της επισκιάστηκε από τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή της στο μνημείο για τους βετεράνους του Πολέμου της Κορέας, η επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το πώς θα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ συγκεκριμένα ζητήματα, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν αναμένει ο Μπάιντεν να επιστρέψει στην πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, την προσέγγιση της λεγόμενης στρατηγικής υπομονής έναντι της Βόρειας Κορέας.

Κρίνοντας «από τα σχόλια που έχουν κάνει δημόσια συνεργάτες του Μπάιντεν, δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει στη στρατηγική υπομονή του παρελθόντος», εκτίμησε η Κανγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η πολιτική της, πρόσθεσε η ίδια, «θα πρέπει να χαραχθεί με βάση τις διάφορες προόδους και τα επιτεύγματα των προηγούμενων τριών ετών».

Σύμφωνα με το Γιονάπ, η Κανγκ θα συναντηθεί με συνεργάτες του Μπάιντεν που ασχολούνται με τα πεδία των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς ασφάλειας για να συζητήσει σχετικά με τη διμερή συνεργασία κατά τη διάρκεια της ασυνήθιστα μακράς παραμονής της στις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη της επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας ακολουθεί πρόσκληση του Μάικ Πομπέο, ο οποίος ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σεούλ τον περασμένο μήνα, όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Το πρόγραμμά της προβλέπει συνομιλίες με τον Πομπέο, γερουσιαστές και ειδικούς σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος συνεχάρη χθες Κυριακή τον Μπάιντεν για τη νίκη του, τόνισε μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει κανένα κενό στη συμμαχία Ουάσινγκτον-Σεούλ και στις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ