today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγκάσει την Τουρκία να συμμορφωθεί. Του Βασίλη Οικονόμου

Για ακόμη μια φορά η Τουρκία έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η προκλητικότητα του καθεστώτος Ερτογάν υπερβαίνει κάθε όριο. Η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ, παραβιάζουν την δημοκρατία, το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για την βελτίωση των σχέσεων μας με την Τουρκία. Δώσαμε στην γείτονα χώρα μια ξεκάθαρη επιλογή.

Του Βασίλη Οικονόμου*

Είτε την ανανέωση των σχέσεων της με την Ελλάδα και την Ευρώπη, είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η  παράλογη συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο πράγμα που σημαίνει ότι διερευνητικές επαφές όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να υπάρξουν. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα λογικευτούν και θα φτάσουμε σε σημείο που θα μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε. Η χώρα μας έχει κάθε πρόθεση να ξεκινήσει έναν δημοκρατικό διάλογο στο πλαίσιο της ειρήνης, της συνεργασίας και της ασφάλειας στο Αιγαίο. Η Ελλάδα όμως δεν θα πάψει να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε το κρίνει και όπως το κρίνει, χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν. Παράλληλα με βάση το δημοκρατικό μας δικαίωμα έχουμε θέσει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόταση για  την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, γεγονός που θα δημιουργήσει πίεση στον Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο το ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει την πώληση οπλικών συστημάτων και συγκεκριμένα των F-35 στην Τουρκία. H στάση αυτή εκτιμώ ότι θα σκληρύνει μάλιστα μετά την επικράτηση Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές. Αν όμως αυτό συμβαίνει για την προμήθεια αμερικανικών αεροσκαφών που απειλούν τα νατοϊκά συμφέροντα, είναι απαραίτητο να συμβεί και για τα ευρωπαϊκά υποβρύχια και τις φρεγάτες που θα απειλούσαν ευρωπαϊκά συμφέροντα, ώστε να εξαναγκαστεί σε συμμόρφωση η Τουρκία. Όσο όμως κι αν ο Ερντογάν επιμένει να κλιμακώνει την ένταση πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό που δεν μπορεί να πετύχει είναι να αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή αξιοπιστία.

 

*Ο κ. Βασίλης Οικονόμου είναι βουλευτής ΝΔ, Α’ Ανατολικής Αττικής και Πρόεδρος  της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ