today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

A.Mέρκελ: Η Αμερική είναι και θα παραμείνει ο σημαντικότερος σύμμαχός μας

«Η Αμερική είναι και θα παραμείνει ο σημαντικότερος σύμμαχός μας», τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, συγχαίροντας και πάλι τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. «Πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες από κοινού», δήλωσε η Καγκελάριος, τόνισε ωστόσο και ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει και η ίδια περισσσότερο για την ασφάλειά της.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι Γερμανοί θυμόμαστε «τα χειρότερα και τα καλύτερα» της ιστορίας μας, δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε τηλεοπτικό μήνυμά της, αναφερόμενη στην «Νύχτα των Κρυστάλλων» στις 9 Νοεμβρίου 1938, αλλά και στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου του 1989. «Χωρίς την εμπιστοσύνη κυρίως των Αμερικανών, η επανένωση της Γερμανίας δεν θα ήταν εφικτή. Γι’ αυτό θα τους είμαι πάντα ευγνώμων», δήλωσε εμφανώς συγκινημένη η Καγκελάριος. «Η διατλαντική συμμαχία παραμένει πολύ σημαντική τόσο για την Γερμανία και την Ευρώπη, όσο και για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στον νεοεκλεγέντα επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έκανε λόγο για έναν πολιτικό «που φέρνει μαζί του εμπειρία δεκαετιών στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, που γνωρίζει καλά την Ευρώπη και την Γερμανία». Όπως είπε, θυμάται ευχάριστα τις συναντήσεις και τις συνομιλίες μαζί του. Για την επόμενη Αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, η ‘Αγγελα Μέρκελ ανάφερε ότι ως παιδί μεταναστών και γυναίκα σε αυτό το αξίωμα «αποτελεί έμπνευση για πολλούς», αλλά και «παράδειγμα» για τις δυνατότητες που προσφέρει η Αμερική.

Αναφερόμενη στις προοπτικές συνεργασίας με τη νέα ηγεσία, η Καγκελάριος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να σταθούν δίπλα-δίπλα στην προσπάθεια υπέρβασης των μεγάλων προκλήσεων της εποχής: στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και για μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία και ελεύθερο εμπόριο. «Αυτή είναι η βάση της ευημερίας μας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», είπε χαρακτηριστικά, για να τονίσει: «Οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες από κοινού. Η Αμερική είναι και θα παραμείνει ο πιο σημαντικός σύμμαχός μας. Αλλά αναμένεται από εμάς – και δικαίως – να καταβάλουμε ισχυρότερες ίδιες προσπάθειες προκειμένου να φροντίσουμε για την ασφάλειά μας και για την στήριξη των πεποιθήσεών μας. Οι Ευρωπαίοι έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό αυτόν τον δρόμο».

Είναι μια εποχή γεμάτη διενέξεις, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ και επισήμανε ότι οι Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη: «Προσβλέπω στην συνεργασία μαζί τους και τους εύχομαι δύναμη, επιτυχία και τις ευλογίες του Θεού», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ