today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Τα εναλλακτικά σενάρια της κυβέρνησης για τη διάρκεια της καραντίνας

Την παράταση της «καραντίνας» ή τα επαναλαμβανόμενα lockdown, μέχρι να βγει στην αγορά το «σωτήριο» εμβόλιο, «απεύχεται» η κυβέρνηση η οποία κρατά δυνάμεις, ανοίγοντας το κρατικό «πουγκί» με μέτρο…

Του Κώστα Πασίση

Το στενάχωρο σενάριο της παράτασης είναι στο τραπέζι των συσκέψεων  και αυτό προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, όσο και από τους «ειδικούς», που γνωρίζουν καλύτερα απ όλους την επιθετικότητα και την μεταδοτικότητα του κορωνοιου, αλλά και τις αντοχές των νοσοκομείων της χώρας.

Ο κ. Πέτσας στις δηλώσεις του, έβαλε ως «κόκκινη» γραμμή για συναγερμό, τα περίπου 300-400 κρούσματα ημερησίως. Μεγαλύτερος αριθμός και τυχόν κλιμάκωση  προκαλεί βαθιά ανησυχία έως τρόμο…

«Οταν “συμβιώναμε με τον ιό έχοντας  300-400 κρούσματα την ημέρα” δεν υπήρχε η ανάγκη lockdown», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στον Αντ1

Δεν αποκλείεται η παράταση της καραντίνας, είπε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, επιβεβαιώνοντας, τίς κρυφές ανησυχίες της κυβέρνησης.

Εν προκειμένω ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε τον τερματισμό των sms για την κυκλοφορία των πολιτών σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, αλλά κάνεις ακόμη δεν γνωρίζει με σαφήνεια την ημερομηνία εξόδου από το τούνελ…

Το άγχος της κυβέρνησης είναι διπλό. Από τη μια πλευρά είναι η αντοχή που θα επιδείξει το σύστημα υγείας, σε περίπτωση μαζικών εισαγωγών στα νοσοκομεία και από την άλλη οι οικονομικές επιπτώσεις στο «πεδίο» της αγοράς, εκεί δηλαδή που καθημερινά δίνεται η μάχη της επιβίωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

«Το υπουργείο οικονομίας είναι έτοιμο και για το χειρότερο σενάριο. Και αν είχαμε ρίξει όλα μας τα όπλα στη μάχη σήμερα θα είμαστε σε δυσμενέστερη θέση», τόνισε  ο υπουργός Οικονομίας Χρ. Σταικούρας, «καρφώνοντας» το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που από την αρχή της πανδημίας είχαν ζητήσει από την  κυβέρνηση-σκοπίμως προφανώς- να τα δώσει όλα.

Ο Τσίπρας το… τερμάτισε

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι  τη συγκεκριμένη ασύμμετρη απειλή θα την αντιμετωπίσει αποκλειστικά με τις δικές του δυνάμεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν προτίθενται να βάλουν πλάτη για να σωθεί ο τόπος από νέες περιπέτειες.

Χθες επι παραδείγματι ο Αλέξης Τσίπρας το …τερμάτισε με την έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ματαίωση της συζήτησης στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης του προς τον Πρωθυπουργό.

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τη ΝΔ 20 μονάδες, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε εκτός …τόπου και χρόνου. Με εμφανή το αντιπολιτευτικό άγχος ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και τον ορισμό κοινά αποδεκτού υπουργού Υγείας!

Εν ολίγοις βγήκε στα κανάλια για να πει στον κόσμο ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα και η μόνη λύση σωτηρίας για τον τόπο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!

«Βαθιά διχαστικός, όταν η συγκυρία επιβάλλει και οι πολίτες απαιτούν ενότητα», ήταν  ένα από τα σχόλια της κυβέρνησης για την εμφάνιση Τσίπρα στη συνέντευξη.

Πίσω όμως από τις ομολογουμένως ευφάνταστες δηλώσεις και θρασύτατες επιθέσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  κρύβεται η μεγάλη αγωνία του, για μια νέα πιθανή επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μάχη με τον κορωνοιό.

Το ενδεχόμενο αυτό τρομοκρατεί τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί μοιραία θα «παλέψει» για τη δεύτερη θέση όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

Ο Ξανθός διχάζει το ΣΥΡΙΖΑ

Δίπλα από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη καθόταν ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας και γιατρός στο επάγγελμα, αντιγράφοντας την «εικόνα» Μητσοτάκη-Τσιόδρα, ένα άκρως πετυχημένο δίδυμο, με καλή «χημεία».

Στην περίπτωση, όμως του Ανδρέα Ξανθού, από τα ελάχιστα σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ισχύει το ίδιο.

Ο πρώην υπουργός διχάζει το κόμμα του και είναι αμφίβολο, αν έχει και την εμπιστοσύνη της ηγεσίας, παρότι χθες ήταν στο ίδιο κάδρο.

Ένα 24ωρο νωρίτερα από τη συνέντευξη, ο Ανδρέας Ξανθός δέχθηκε μια απίστευτη σε ένταση επίθεση από το Documento του Κώστα Βαξεβάνη.

Το σχόλιο στο site είναι άκρως αποκαλυπτικό για το πως αντιμετωπίζεται από τους συντρόφους του, ο πρώην υπουργός Υγείας.

«Ο Ανδρέας Ξανθός, φαίνεται να έχει μια εμμονή. Λέγεται Σωτήρης Τσιόδρας. Ο πρώην Υπουργός ήταν αυτός που μόλις τοποθετήθηκε στη θέση του ο καθηγητής, έτρεξε να προκαταλάβει την άποψη του κόμματός του, λέγοντας πως και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν θα έβαζε. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει σχετική κουβέντα, αλλά έτσι έκρινε ο Ανδρέας Ξανθός».

Την ίδια στιγμή πάντως η πλειοψηφία των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ δέκα πέντε μήνες μετα τις εκλογές «ψάχνεται» για το  «τις πταίει» και το κόμμα δεν ανακάμπτει.

Ίσως αν ζούσε σήμερα ο αείμνηστος Χαρίλαος Τρικούπης να μπορούσε να δώσει απάντηση στο υπαρξιακό ερώτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ