today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Δεν θα αργήσει ο λογαριασμός

Σκηνές από εκείνες τις ταινίες που καταπιάνονται με το τέλος του κόσμου και τα Black Friday, όπως αυτά γίνονται στο εξωτερικό, διαδραματίστηκαν χθες στην Αττική, μια μέρα πριν από την εφαρμογή του δεύτερου, πανελλαδικού lockdown.

Ορδές σχηματίστηκαν τις πρωινές ώρες και παρέμειναν μέχρι τη νύχτα, έξω από τα καταστήματα. Οποιασδήποτε φύσεως μαγαζιά, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, εμπορικά κέντρα, υποδημάτων κι ενδυμάτων υποδέχθηκαν και εξυπηρέτησαν χιλιάδες κόσμου. Η Ερμού πλημμύρησε από ανθρώπους. Το ίδιο συνέβη και σε άλλους  πολυσύχναστους πεζόδρομους. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών μέχρι τις 15:30 είχε καταγράψει μεσοσταθμική αύξηση του τζίρου της τάξης του 20%, στα καταστήματα του κέντρου.

Στο ίδιο διάστημα, σημειωνόταν μια συνεχής κυκλοφοριακή συμφόρηση στα οδικά δίκτυα του λεκανοπεδίου, είτε επρόκειτο για τις οδικές αρτηρίες, είτε για τους διαδημοτικούς δρόμους. Μάλιστα, σύμφωνα με την Τροχαία, μέχρι τις 17:00 είχαν περάσει από τα διόδια “Αθήνας – Κορίνθου” 22.780 οχήματα  και 21.216 από τα “Αθήνας-Λαμίας”.

Αναντίρρητα, είναι εικόνες που παραπέμπουν σε άλλες περιόδους, εορταστικές, χωρίς κρίση, με αίσθηση ανεμελιάς και αίσθημα πανικού “να προλάβουμε “. Να προλάβουμε, να φύγουμε, να φτάσουμε, να ψωνίσουμε, να προμηθευτούμε.

Κάποιοι λειτούργησαν υπό τον φόβο μην στερηθούν, στα μέσα της καραντίνας, πολύτιμα αγαθά (τι ορίζει έτσι ο καθένας μας είναι υποκειμενικό), άλλοι με επίγνωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού τους και αντιλαμβανόμενοι πως δεν θα μπορούσαν να προβούν σε διαδικτυακές αγορές. Και άλλοι εξισώνοντας την καραντίνα με μια μακρά περίοδο διακοπών ή ευκαιρία απόδρασης από το κλεινόν άστυ. Όμως, η χιλιοειπωμένη, ατομική ευθύνη προϋποθέτει κυρίως ψυχραιμία και πειθαρχία. Θέλει προσαρμογή στην παρούσα κατάσταση. Χαρακτηριστικά που έλειψαν από τα στιγμιότυπα της χθεσινής επικαιρότητας.

Φαίνεται πως οι “Αθηναίοι” δεν παρατηρούμε το αντιπαράδειγμα της Θεσσαλονίκης και πατάμε εκουσίως στα λάθη της. Αγνοούμε ότι στη συμπρωτεύουσα συνεχίζεται ο εντοπισμός πολλών, εκατοντάδων θετικών στον ιό, παρά το τοπικό lockdown, σε καθημερινή βάση. Και τέλος, φαίνεται ότι δεν έχουμε αντιληφθεί πως η δυναμική της επιθετικής αύξησης ακολουθεί τις εξόδους του θερμού φθινοπώρου και τις πορείες για τη ΧΑ, την παιδεία, τη μάσκα, τα μέτρα, για ό,τι βάζει ο νους. Τώρα ήρθε ο λογαριασμός. Σε λίγο καιρό θα γνωρίζουμε πόσο θα μας στοιχίσει η χθεσινή ημέρα σε κρούσματα και θα πληρώσουμε με διασπορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ