today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Το σχέδιο της κυβέρνησης ενόψει της πορείας του Πολυτεχνείου

Όλο και περισσότερο έδαφος δείχνει να κερδίζει, εντός της κυβέρνησης, η ιδέα να μην πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβριου, μετά τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Του Κώστα Πασίση

Το Μαξίμου χαρακτηρίζει το θέμα «ευαίσθητο», που προϋποθέτει και τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μέχρι στιγμής δεν …ενθουσιάζονται με το πιθανό ενδεχόμενο της απαγόρευσης.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, πάντως τις επόμενες ημέρες θα μιλήσουν με τα πολιτικά κόμματα για να «βολιδοσκοπήσουν» τις προθέσεις τους.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέλιος Πέτσας ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπάρχει  μία λεπτή ισορροπία σε ό,τι αφορά στα συνταγματικά δικαιώματα, τα οποία είναι αναφαίρετα».

Η κυβέρνηση σε αυτές τις συναντήσεις δε θα προσέλθει μόνο με το χαρτί της απαγόρευσης, αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει και να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για τον εορτασμό, που δεν θα θέτουν υπό αμφισβήτηση την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε περίπτωση πάντως, που δεν υπάρξει συμφωνία με τις πολιτικές δυνάμεις, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απαγορεύσει τις μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Αθήνα που είναι ένα βήμα πριν «κοκκινίσει» στον υγειονομικό χάρτη.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δε φαίνεται να συναινούν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Περισσός πέρυσι τίμησε δυναμικά την Πρωτομαγιά και το ίδιο μοντέλο οργάνωσης της αυτόνομης πορείας του ΠΑΜΕ αναμένεται να τηρήσει και φέτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια εκκινεί από άλλη αφετηρία. Ο Αλέξης Τσίπρας που δεν μπορεί να «ανασάνει» δημοσκοπικά, προτίθεται να εργαλειοποιήσει το συγκεκριμένο εορτασμό για να «τονώσει» το αριστερό φρόνημα του κόμματος του, αν και το «υπόβαθρο» είναι υποκριτικό μετά το «μπόλιασμα» του ΣΥΡΙΖΑ με πλειάδα στελεχών από το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, φορώντας ένα δερμάτινο μπουφάν, τζιν και αθλητικά παπούτσια. Βέβαια δεν ακολούθησε τη διαδήλωση μέχρι το τέλος της, ίσως για να μη δυσαρεστήσει την πρεσβεία με την οποία είχε αγαστή συνεργασία, όσο ήταν Πρωθυπουργός.

Ενδεχομένως να επιδιώκει να  στήσει το ίδιο ή κάποιο παρόμοιο σώου και φέτος…

Ψάχνουν για «ρεβάνς» 

Η  ακύρωση της καθιερωμένης πορείας του Πολυτεχνείου, προέκυψε μετά την απαγόρευση  της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, μεγάλης εθνικής εορτής,  λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του COVID-19.

«Δεν είναι δυνατόν να απαγορεύουμε την παρέλαση και να κλείνουμε τα μάτια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου», τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι υπέρμαχος της απαγόρευσης.

Πολλά στελέχη της ΝΔ  πιστεύουν ότι το ιστορικό σύνθημα: «ψωμί- παιδεία- ελευθέρια», στη σημερινή εποχή είναι παρωχημένο, έχει χάσει το νόημα του και ο απόηχος του  είναι απλά κάποιες πολιτικές δυνάμεις, να «σκυλεύουν» πάνω στο Πολυτεχνείο.

Αν και μένουν δυο εβδομάδες για την επέτειο του, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ήδη έχουν  φθάσει μηνύματα πολεμικής αναμέτρησης των αναρχικών με τις αστυνομικές δυνάμεις, το τριήμερο του εορτασμού.

Το κλίμα στον αντιεξουσιαστικό χώρο, είναι τεταμένο, μετά την «καταδρομική» επίθεση σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη, στο γραφείο του, από ομάδα αναρχοαυτόνομων οι οποίοι αναζητούνται από την Ελληνική αστυνομία. Αλλά και την απόφαση Μητσοτάκη για σύσταση ειδικής αστυνομίας για τα ΑΕΙ όπως αποφασίστηκε κατά τη τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις της χώρας.

Μια ανακοίνωση από πλευράς κυβέρνησης  που δεν άρεσε στο ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι σκαρφάλωσαν  στα …κάγκελα και ενδεχομένως ψάχνουν μια ρεβάνς στο τριήμερο του Πολυτεχνείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ