today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Σχέδιο στήριξης του ελληνικού θεάτρου ζητά η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών

Η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών (ΕΝΘΕΠΑ) σε ανακοίνωσή της ζητά από την ελληνική Πολιτεία να διατηρήσει ανοιχτά τα θέατρα, ως ασφαλείς χώρους συνάθροισης, στο βαθμό που δεν εφαρμόζεται ολικό lockdown, και να καταρτιστεί από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους θεατρικών φορέων, σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του ελληνικού θεάτρου.

Η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών -μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο διάγγελμα του Σαββάτου (31/10) πως «τα μέτρα επικεντρώνονται σε δύο εστίες, που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών»- επισημαίνει «πως το θέατρο αδίκως ταυτίζεται με διάφορες μορφές διασκέδασης, καθώς αποτελεί αυστηρά μέσο ψυχαγωγίας, που συμβάλλει στην ομαλή κοινωνική λειτουργία και ανάπτυξη, ενώ σίγουρα δεν προκαλεί κινητικότητα σημαντικού τμήματος του πληθυσμού. Το θέατρο αποτελεί εργασιακό χώρο, που ουδέποτε συνδέθηκε με κρούσμα, και λειτουργεί κατά κοινή ομολογία με αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, από το σύνολο των δραστηριοποιούμενων στο χώρο. Αναμφίβολα, και χωρίς διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού, οι θεατρικές αίθουσες λειτουργούν ασφαλέστερα από εμπορικά κέντρα, ΜΜΜ, κομμωτήρια και Εκκλησίες. Και αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε».

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών «ο χώρος του Πολιτισμού, και ειδικότερα του θεάτρου, ξεψυχάει. Η Πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει έμπρακτα τον χώρο του ελληνικού θεάτρου και το σύνολο της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, επενδύοντας στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην εθνική οικονομία το θέατρο, όπως έπραξαν πλήθος κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου».

Ακόμη, η ΕΝΘΕΠΑ ζητά από την ελληνική Πολιτεία:

– Όσο διαρκεί η πανδημία, οι θεατρικές παραγωγές που λειτουργούν, να επιδοτούνται με αποζημίωση που ισούται με το 40% των – βάσει αδείας- θέσεων της αίθουσας.

– Να αποζημιωθούν οι παραγωγές που σταμάτησαν λόγω κυβερνητικής απόφασης [12 Μαρτίου, 20 Σεπτεμβρίου και 3 Νοεμβρίου] με δίκαια και ασφαλή κριτήρια, που να προκύπτουν από τη διαφορά των εσόδων από το 2019 στο 2020.

– Να αποζημιωθούν οι αίθουσες που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή ή που είναι αδύνατον να λειτουργήσουν με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με το 20 % της δυναμικότητάς τους βάσει νόμιμης άδειας.

– Να αποζημιωθούν οι παραστάσεις που ακυρώθηκαν από δήμους και περιφέρειες, χωρίς κρατική εντολή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΘΕΠΑ αποτελείται από τους: Διονύση Παναγιωτάκη, Γρηγόρη Βαλτινό, Μιχάλη Αδάμ, Γεράσιμο Σκαφίδα, Νίκο Αρτικόπουλο, Μίλτο Σωτηριάδη και Παναγιώτη Γεώργα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ