today-is-a-good-day
19.4 C
Athens

Η πολιτική πυγμής της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια και η δύσκολη θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ως εδώ και μη παρέκει. Αυτό το αυστηρό μήνυμα εκπέμπει το Μαξίμου, στους εξτρεμιστές της ΑΣΟΕE, υστέρα από την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας.

Του Κώστα Πασίση

Αιτία για την «έκρηξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πινακίδα-διαπόμπευση που έβαλαν αριστεροί φασίστες  γύρω από το λαιμό  του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη, μετά την εισβολή τους στο γραφείο του.

Η αποτρόπαια πράξη, που αποτυπώθηκε σε φωτογραφία-ντροπή και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία,  ήταν η …σταγόνα που ώθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να μπει ένα φρένο στη δράση των «αναρχοαυτόνομων αντιεξουσιαστών», αν και ο όρος είναι επιεικής.

Οι σχεδιαζόμενες νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα ΑΕΙ, κινούνται στο τρίπτυχο: «πρόσβαση-φύλαξη-ποινές» και  έρχονται ως αναγκαίο συμπλήρωμα του  νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου της ανομίας το καλοκαίρι του 2019.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να ξεμπερδέψει το «κουβάρι» με τα «περιθώρια», είτε στα δεξιά, είτε στα αριστερά, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχουν την παραμικρή σχέση με πολιτικο-ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, τα θέματα της ασφάλειας ήταν προεκλογική σημαία για τη ΝΔ και ένας από τους βασικούς λόγους που οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του.

Κόκκινη Χρυσή Αυγή

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για «κόκκινη Χρυσή Αυγή», σχολιάζοντας τη βάρβαρη επίθεση που δέχθηκε ο κ. Μπουραντώνης. Ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος επεσήμανε ότι τέτοιες επιθέσεις έκαναν τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής Γερμανίας.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η  τηλεοπτική παρέμβαση του  πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στυλ. Κατρανίδη ο οποίος είπε ότι «η φωτογραφία του θύμισε την αντίστοιχη της απαγωγής του Ιταλού Πρωθυπουργού Αλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες».

Τότε οι τρομοκράτες είχαν  φωτογραφήσει  τον Μόρο με φόντο το αστέρι ανάμεσα στις λέξεις «Brigate Rosse» (Ερυθρές Ταξιαρχίες)

Υπόγειες διαδρομές

Μετά την τραμπούκικη επίθεση στον κ. Μπουραντώνη και τους απίστευτους βανδαλισμούς στο γραφείο του, στο  Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα.

Υπήρξε επικοινωνία  του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η ΕΛΑΣ επικήρυξε τους δράστες με 100.000 ευρώ από την Αστυνομία.

Μια απόφαση, όμως που δεν άρεσε στην Αναστασία Γκαρά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η χλιαρή αντίδραση της Κουμουνδούρου στην καταδίκη της εγκληματικής αυτής πράξης.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια στην καλύτερη των περιπτώσεων έκαναν λόγο για …ακραία συμπεριφορά και έκλειναν το θέμα.

Μια αμιγώς περίεργη στάση, που δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι μεταξύ Κουμουνδούρου και ακροαριστερών οργανώσεων υπάρχει μια υπόγεια σχέση, που χρήζει περισσότερης έρευνας…

Οι προπηλακισμοί έχουν προϊστορία

Η θρασύδειλη επίθεση από ψευτονταήδες στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν είναι το μοναδικό περιστατικό ακραίας βίας που έζησε η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τον περασμένο Μάρτιο άγνωστοι δράστες προπηλάκισαν βάναυσα και μάλιστα  κράτησαν όμηρο(!) επί 45 λεπτά στο αυτοκίνητο του τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Γούναρη.

Ο λόγος του προπηλακισμού ήταν για να …συνετιστεί επειδή ήθελε να αναμορφώσει το πρόγραμμα σπουδών.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους περίπου 30 φοιτητές έκαναν «ντου» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μεταξύ άλλων βιαιοπραγιών, γρονθοκόπησαν και καθηγητή.

Το «αίτημα» τους ήταν  να παρίστανται οι φοιτητές στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου.

Στόχος ακροαριστερών φοιτητών έγινε πριν από τρία χρόνια και ο καθηγητής και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος.

Στην Πάντειο κυκλοφόρησε αφίσα με τη φωτογραφία του κ. Συρίγου και τίτλο  «Αυτός είναι ο φασίστας». Αυτή ήταν άλλη μια «καραμπινάτη» υπόθεση εκβιασμού του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων.

Και αν «σκαλίσουμε» το παρελθόν, τα περιστατικά βίας, μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο, με θύματα καθηγητές παίρνουν τη μορφή …χιονοστιβάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ