today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Αλ.Βούτσιτς: Με νίκη του Τραμπ θα είναι ευκολότερα τα πράγματα για την Σερβία

Έντονο είναι το ενδιαφέρον στη Σερβία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αφού, όπως εκτιμάται, το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει την πορεία των εξελίξεων στα εθνικά θέματα.

Η κυρίαρχη αντίληψη στους πολιτικούς κύκλους που ασκούν την εξουσία είναι ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα του Κοσόβου, αλλά και γενικότερα ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζει το Βελιγράδι, ευνοεί τα σερβικά συμφέροντα. Η ίδια άποψη επικρατεί και στην κοινή γνώμη όπου ο Τραμπ θεωρείται ορθολογιστής και ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν εκφραστής της πολιτικής που δεν επιδεικνύει καμία κατανόηση για τις ευαισθησίες των Σέρβων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τις αμερικανικές εκλογές έδωσε το στίγμα των προσδοκιών του Βελιγραδίου.

«Η νίκη του Τραμπ αναμφισβήτητα θα έκανε τα πράγματα ευκολότερα για εμάς. Κάποιοι διερωτώνται, και τι θα κάνετε αν κερδίσει ο Μπάιντεν; Δεν θα κάνουμε τίποτα, αλλά δεν είμαστε ούτε χαζοί, ούτε τυφλοί για να μην καταλαβαίνουμε και να μην βλέπουμε τι θα ήταν καλύτερο για μας», επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει έχει ο Τζο Μπάιντεν και επισήμανε ότι η πολιτική του στο παρελθόν δεν ήταν ευνοϊκή για την Σερβία. «Για το Βελιγράδι οι αμερικανικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Φαβορί θεωρείται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο προσωπικά έχω καλές σχέσεις, αλλά η πολιτική του δεν έκλινε προς το μέρος της Σερβίας. Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον και αυτό το γνωρίζουμε» τόνισε ο Βούτσιτς.

Στα σερβικά ΜΜΕ οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές κατέχουν εξέχουσα θέση στην ειδησεογραφία. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν κυρίως θέσεις και απόψεις σερβικών οργανώσεων στις ΗΠΑ που στηρίζουν Τραμπ ενώ συχνά φιλοξενούνται δηλώσεις του Πρέσβη Ρίτσαρντ Γκρένελ ο οποίος, ως ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου στο ζήτημα του Κοσόβου, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σερβία. Ο Γκρένελ τελευταία επιδεικνύει έντονη προεκλογική δράση προσπαθώντας να πείσει τα μέλη της σερβικής κοινότητας στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ υπερασπίζει και τα συμφέροντα των Σέρβων ενώ αντιθέτως ο Μπάιντεν αδιαφορεί παντελώς. Στην τελευταία του συνέντευξη που παραχώρησε, την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, στο σερβικό ραδιόφωνο του Σικάγο (Serbian Radio Chicago) και αναμετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο Γκρένελ ανέφερε ότι το όραμα του Τραμπ για τα Βαλκάνια είναι η οικονομική ανάπτυξη και η συνεργασία και μέρος αυτού του οράματος αποτελεί και η Σερβία. Αναφέρθηκε στην υπογραφή της οικονομικής συμφωνίας Σερβίας – Κοσόβου στην Ουάσιγκτον αφήνοντας αιχμές για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας που εξελίσσεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκή Ένωσης. «Αυτοί (σ.σ.: η ΕΕ) ας κάνουν ότι θέλουν, εμείς δεν είμαστε ΕΕ, εστιάζουμε στην οικονομική ανάπτυξη. Οι Αμερικανοί ξέρουν και το κάνουν πολύ καλά αυτό, ο δε Ντόναλντ Τραμπ είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικός. Οπότε εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων, επικεντρωνόμαστε σ’ αυτό το έργο και μιλάμε λιγότερο. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη δράση και την υλοποίηση έργων προς όφελος του πληθυσμού», τόνισε ο Ρίτσαρντ Γκρένελ και κάλεσε τους Σέρβους των ΗΠΑ να ψηφίσουν Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ