today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

6,7 ρίχτερ στη Σάμο. Ζημιές σε εκκλησία και κτίρια. Καταστροφές στην Τουρκία. Συνεχής ενημέρωση

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγο στο Αιγαίο και συγκεκριμένα βορειοδυτικά της Σάμου, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική. Στην Σάμο μεταβαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η δόνηση ήταν 6.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο 19 χλμ βορειοδυτικά της Σάμου, σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι περίπου 2 χιλιόμετρα.

Οι σεισμολόγοι περιμένουν ισχυρούς μετασεισμούς που δεν αποκλείεται να είναι της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και συστήνουν αυξημένη επιφυλακή και παροτρύνουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εάν παρουσιάζουν ακόμα και υποψία ρωγμής.

Η ισχυρότατη δόνηση που είχε διάρκεια, έγινε αισθητή στη Θεσσαλία, την Αττική, την Πελοπόννησο, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι κάτοικοι της Σάμου έχουν βγει στους δρόμους, ενώ στα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα στην Σμύρνη έχουν καταρρεύσει κτήρια.

O  ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Ζημιές σε κτίρια στη Σάμο άγνωστου ακόμα μεγέθους και έκτασης προκάλεσε ο ισχυρός σημερινός σεισμός. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές.

Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ