today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ν.Δένδιας: Ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας

Την ανάγκη ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων και των πολιτικών επαφών της Ελλάδας και της Ινδίας και της προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο ανέδειξε η σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Ινδού ομολόγου του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ (Subrahmanyam Jaishankar), αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Επίσης, γνωστοποιούν ότι έγινε ειδική μνεία στην ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα στην τεχνολογία.

Περαιτέρω, τονίζουν ότι η συζήτηση αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για τον Έλληνα υπουργό να αναφερθεί εκτενώς στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην προσπάθεια της χώρας μας να επιλύσει οποιεσδήποτε διαφορές ειρηνικά με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνουν, ο Ινδός ΥΠΕΞ υπερθεμάτισε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θεωρεί ως βάση επίλυσης των ζητημάτων θαλασσίων ζωνών τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη διευθέτηση σχετικής διαφοράς που είχε η Ινδία με το Μπαγκλαντές μέσω Διεθνούς Διαιτησίας. Προσέθεσε δε ότι, ανεξαρτήτως της απόφασης που βγήκε, αμφότερες χώρες είχαν και έχουν την υποχρέωση να τη σεβαστούν και εφαρμόσουν πλήρως.

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση των δύο υπουργών είτε στην Αθήνα είτε στο Νέο Δελχί, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς η πλέον πρόσφατη συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ σε μια από τις δύο πρωτεύουσες έλαβε χώρα πριν χρόνια.

Τέλος, εξετάσθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης επαφών και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου, όπου διαμένουν περίπου 8 εκατομμύρια Ινδοί και με τις οποίες η Ινδία διατηρεί αγαστές σχέσεις.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με ανερχόμενες δυνάμεις που παίζουν και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο διεθνές στερέωμα και σημειώνουν ότι η Ινδία είναι εκλεγμένο μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι η ενίσχυση των δεσμών με την Ινδία καθίσταται σημαντική λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή, το Πακιστάν κάνει κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ