today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Μ.Συρεγγέλα: Η ισότητα των φύλων στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

«Η σημερινή δημοσιοποίηση από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) του επικαιροποιημένου “Δείκτη Ισότητας”, με έτος αναφοράς το 2018, αναδεικνύει ότι έχουμε να διανύσουμε μακρύ δρόμο μέχρι την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Η αληθινή ισότητα παραμένει διαρκές ζητούμενο, που δοκιμάζεται στην καθημερινότητα, με τις διακρίσεις να καραδοκούν παντού. Η κυβέρνηση, που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, έχει εντάξει στις πρώτες προτεραιότητες του προγράμματός της την ισότητα των φύλων» σημειώνει η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, η ισχυρή αυτή πολιτική δέσμευση για την ουσιαστική ισότητα των φύλων αποτυπώθηκε στο ύψιστο επίπεδο από την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας μας στην πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Προωθώντας την ισότητα των φύλων: ο ρόλος και το πλαίσιο λειτουργίας των θεσμικών μηχανισμών για την ισότητα εν μέσω COVID-19», που συνδιοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ελληνική Προεδρία και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.).

Όπως επισημαίνει η κ. Συρεγγέλα, παρά το δύσκολο και απαιτητικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, το οποίο έχει επιδεινωθεί, λόγω της πανδημίας, η Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. δεν σταμάτησε να εργάζεται για την ουσιαστική επίτευξη της ισότητας.

«Αυτές οι προσπάθειες εντατικοποιούνται αφενός μεν με την ανάληψη πρωτοβουλιών αφετέρου δε με την υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην άμβλυνση των έμφυλων ανισοτήτων, η οποία και θα αποτυπωθεί στα επόμενα έτη και στο σχετικό Δείκτη του EIGE» τονίζει η κ. Συρεγγέλα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο πρώτος χρόνος απολογισμού βρίσκει την Ελλάδα να επαινείται από το EIGE για τα δύο νομοθετήματα υπέρ της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών στα οικονομικά και αθλητικά κέντρα λήψης αποφάσεων και τη Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. να εστιάζει με συγκεκριμένες δράσεις:

– στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,

– στην προστασία των γυναικών και των παιδιών τους από τη βία, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών προσφύγων και των μεταναστριών,

– στην εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου.

Η υπόθεση της ισότητας των φύλων δεν είναι μόνον το νομοθετικό πλαίσιο. «Θα είναι πάντα μία μεταρρύθμιση βαθιά πολιτισμική. Θα είναι μία δυναμική αντίληψη για την ίδια τη ζωή, η οποία πρέπει να διαπερνά οριζόντια όλες τις πολιτικές επιλογές, αλλά και κάθετα όλες τις κοινωνικές μας συμπεριφορές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοποιείται και η Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. προς όφελος όλων μας» υπογραμμίζει η κ. Συρεγγέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ