today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Οι ελληνορωσικές σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, σε ανάρτησή του στο Twitter, κατά τη συνάντησή τους επιβεβαίωσαν τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και συζήτησαν για τη ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόκειται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 17.00 καθώς και με τον πρόεδρο του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», Αλέξη Τσίπρα, στις 18.00.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του ότι όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κάνοντας ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Διαβάστε επίσης:

O Σ.Λαβρόφ στην Αθήνα – Παραχώρησε συνέντευξη για Αγία Σοφία, ελληνοτουρκικά και Βαρώσια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ