today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η άστοχη πρόταση μομφής στον Υπουργό Οικονομικών και η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω πανδημίας  κορωνοιού και της κρίσης με την Τουρκία, που απειλεί τη χώρα μας ευθέως με σύρραξη, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε μια ακατανόητη πολιτική κίνηση καταθέτοντας  πρόταση μομφής κατά του Χρ. Σταϊκούρα, με πρόσχημα το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που για πολλά νοικοκυριά είναι μια δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Του Κώστα Πασίση

Για την κυβέρνηση είναι μια παντελώς άστοχη ενέργεια που γυρνά «μπούμερανγκ» για τον ίδιο.

Στην τριήμερη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή, θα αναδειχθεί η πολιτική υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ως κυβέρνηση ξεσπίτωσε αμέτρητες οικογένειες, μέσω των πλειστηριασμών.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη η  αχρείαστη  πρωτοβουλία του αποδομήθηκε  από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης της, εκ των …εσω.  Και ειδικότερα από τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο μέχρι χθες σύντροφος τους, με αρθρογραφία του στα «ΝΕΑ» αποκάλυψε με στυγερή ωμότητα το πολιτικό θράσος της Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος διώχθηκε δικαστικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς.

“Ως κυβέρνηση έστελνες, Αλέξη, χωρίς έλεος τα ΜΑΤ και το αμαρτωλό Τμήμα ‘Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος’ να χτυπούν αδίστακτα και να μαγνητοσκοπούν παράνομα τους πρώην συντρόφους σου που μάχονταν για να σώσουν πρώτες κατοικίες”, τονίζει  χαρακτηριστικά.

Και η αλήθεια στην υπόθεση αυτή είναι ότι η πρώτη κυβέρνηση της υποτιθέμενης φιλολαϊκής Αριστεράς δεν έκανε απολύτως τίποτε για να λύσει το μέιζον κοινωνικό πρόβλημα. Ή, μάλλον έκανε. Το μετέθεσε όπως και πολλά αλλά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την κυβερνητική …γραμμή για τον τρόπο αντιμετώπισης της πρότασης μομφής, πάντως την έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετριτης.

Η πρόταση μομφής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά του εαυτού του και, ιδίως, κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου, ανέφερε μιλώντας στα ερτζιανά.

Με την κατάθεση της ,τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας «έκαψε» ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό «χαρτί» καθώς για τους επομένους μήνες έξι μήνες, όταν το πολιτικό θερμόμετρο θα εκτοξευθεί στα ύψη, χάνει αυτό το δικαίωμα. Ενώ είναι δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός θα καλύψει απόλυτα τον υπουργό Οικονομίας.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν αποτελεί προσωπική πολιτική επιλογή  του Χρ. Σταικουρα, αλλά κυβερνητική απόφαση επειδή όλα τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το βέβαιο είναι ότι αύριο βράδυ η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα κατά του «τσάρου» της οικονομίας θα απορριφθεί με 158 όχι.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε αυτή την ενέργεια, που …ξάφνιασε τη ΝΔ, η επικρατούσα άποψη είναι ότι θέλει να καλύψει τα εσωκομματικά αδιέξοδα του, που είναι πολλά.

Να απαντήσει στο κατηγορώ των συντρόφων του ότι δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για να αλλάξει την ατζέντα που βάζει η κυβέρνηση.

Τέλος ενδιαφέρον έχει και η άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει  μια κατά μέτωπο σύγκρουσης  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για όλα τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ