Γ.Κουμουτσάκος: Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει απελπισία

ΑΠΕ

Πρόταση απελπισίας και τακτισμού χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο αν. υπουργός επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η πρόταση του είναι μια «πομφόλυγα» που «στερείται, και σοβαρότητας, και αξιοπιστίας», ενώ ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ που «κάνει ακόμα πιο μεγάλη την συσπείρωσή μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι αυτά επιβεβαιώνονται από την «βοή του κόσμου που λέει, “ευτυχώς που σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Αυτό τον πολιτικό εφιάλτη προσπαθείτε να ξορκίσετε με την αγωνιώδη πρόταση δυσπιστίας, όμως η “μικρή” αυτή αντιπολίτευση που κάνετε σε μεγάλες ώρες, δεν πρόκειται να σας διασώσει. Θα ευχόμουν να μπορούσατε να κάνετε σοβαρή αντιπολίτευση γιατί θα ήταν εθνική συμβολή».

Αναφερόμενος στα θέματα αρμοδιότητάς του, ο αναπληρωτής υπουργός επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως με την ίδια ευκολία που επιτίθεται στην κυβέρνηση στα θέματα της οικονομίας, με την ίδια ευκολία επιτίθεται και στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πλέον, έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση και συρρίκνωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο, της τάξεως του 90%. Αποσυμφόρηση των νησιών, από την αρχή του χρόνου με 30.000 περίπου μετακινήσεις πέραν και εκτός των νησιών. Ταχεία και αποτελεσματική εξέταση αιτημάτων ασύλου με γρήγορο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Το σύνολο των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αποφάσεων που έχουν εξεταστεί από την αρχή του έτους, ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, είναι σχεδόν 85.000 και η υπηρεσία ασύλου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είναι η δεύτερη σε αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη μετά από εκείνη της Γερμανίας. Και όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας, που κάνει σαφώς πιο δύσκολη την κατάσταση, και ενώ η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρίση στον Έβρο και την καταστροφή της Μόριας.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, έχουν γίνει 50.000 υποχρεωτικοί ή εθελούσιοι επαναπατρισμοί στις χώρες προέλευσης καταγωγής τους. Προχώρησε η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, με το πρόγραμμα 1.600 μετεγκαταστάσεων.
Ο κ. Κουμουτάκος υπογράμμισε ότι γενικά η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου «έχει εξασφαλίσει συμμαχίες, έχει ανεβάσει την διεθνή της αξιοπιστία της χώρας, έχουμε δημιουργήσει ένα πυκνό δίκτυο διμερών συνεργασιών που βοηθάει την προσπάθειά μας».

Στόχος μας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι στην μεγάλη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, να διασφαλίσουμε μαζί με μια σειρά άλλες χώρες, την ισορροπία της ευθύνης και της αλληλεγγύης που δεν θα είναι στα χαρτιά, αλλά θα είναι πραγματική και με μετεγκαταστάσεις»
Απορρίπτοντας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο αν. υπουργός είπε πως «σήμερα, δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας, αλλά διαπιστευτήρια αναξιοπιστίας, για αυτό και την καταψηφίζουμε».