25.9 C
Athens

Η αποτίμηση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου

Εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, δυο ημερομηνίες, 28 και 29 Οκτωβρίου, έχει «κυκλώσει» στο ημερολόγιο του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από ενημέρωση των «ειδικών» σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Του Κώστα Πασίση

Πρόκειται για τις δυο μεγαλύτερες εθνικές εορτές της Ελλάδας και της Τουρκίας (τα 97α γενέθλια της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ), αντίστοιχα και όπως δείχνει η εμπειρία του παρελθόντος, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται αυτές τις επετείους  για να κάνει επίδειξη ισχύος, με αντανάκλαση, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας.

Με δεδομένο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «φλερτάρει» έντονα με την ιδέα για ένα «θερμό» επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προαναφερθείσες ημερομηνίες ταιριάζουν …γάντι στα σχέδια του, παρότι έχει απολέσει εκ προοιμίου το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Μέτα το «κάζο» με τη φρεγάτα Kemal Reis η οποία επιχείρησε να κάνει «παιχνίδι» με το πολεμικό μας πλοίο «Λήμνος και υπέστη ζημιές πολλών εκατομμυρίων, η Τουρκία ψάχνει για «ρεβάνς» στο πεδίο η οποία προσφέρεται το εξαιρετικά κρίσιμο διήμερο.

Άλλωστε, η Άγκυρα μέσω της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας  «Γενί Σαφάκ», προαναγγέλλει την έκδοση μιας νέας Navtex πολύ κοντά στο Καστελλόριζο, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της για συνέχιση των προκλήσεων, με άγνωστο χρονικό ορίζοντα…

Υπό τις παρούσες συνθήκες αν το Oruc Reis, που θα παραμείνει στην περιοχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εισέλθει στην απαγορευμένη ζώνη του Καστελλόριζου, της Ρόδου  ή άλλου νησιού, δηλαδή εντός ελληνικής κυριαρχίας, η επιλογή της χώρα μας  θα είναι μια και μοναδική…

Μεσοδιάστημα για «γερά» νεύρα

Σύμφωνα με τους «ειδικούς», όμως κρίσιμο, για «θερμό» επεισόδιο ή ακόμη και για σύρραξη χαρακτηρίζεται και το διάστημα μεταξύ τις 3 Νοεμβρίου, ημέρα των αμερικανικών εκλογών μέχρι την ορκωμοσία του νέου Προέδρου.

Στην προκειμένη περίπτωση την κυβέρνηση απασχολούν δυο σενάρια.

Το πρώτο σχετίζεται με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.  Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών  Μπάιντεν  προηγείται στις δημοσκοπήσεις  αλλά ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτε.

Έτσι, αν ο Τραμπ ανατρέψει τα προγνωστικά και «τερματίσει» πρώτος το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν θα πάει το ίδιο βράδυ για ύπνο ήσυχος… Ίσως να έχει και το χρόνο «σύμμαχο» του αναφορικά με τα σχέδια του για το Καστελλόριζο που είναι στο «μάτι» της Τουρκίας.

Το δεύτερο σενάριο σχετίζεται με την εκλογή Μπάιντεν ο οποίος δείχνει να μιλάει περισσότερο …ελληνικά παρά …τουρκικά, τουλάχιστον σε επίπεδο προεκλογικών υποσχέσεων.

Η πιθανή νίκη του δε σημαίνει βέβαια αυτόματα και το  τέλος των ελληνικών προβλημάτων, στο πεδίο της έντασης.

Μέχρι την ορκωμοσία του, στις αρχές Ιανουαρίου, «πλανητάρχης» θα παραμένει ο Τράμπ ο οποίος είναι αμφίβολο, αν θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα της Αν. Μεσογείου.

Ο απόηχος της τριμερούς συνόδου στη Λευκωσία

Σε διπλωματικό επίπεδο, μετά το πέρας της τριμερούς συνόδου στη Λευκωσία (Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Τουρκία. Και το έκανε αναίμακτα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα η οποία σε αυτό το επίπεδο έχει χάσει κατά κράτος από την Ελλάδα.

Το μεγάλο κέρδος από αυτή την τριμερή συνάντηση είναι ότι η χώρα μας «έχτισε» μια συμμαχία με ένα «μπλοκ» δυνάμεων, που έχουν τον ίδιο προβληματισμό με την Ελλάδα και κοινό παρονομαστή το Διεθνές Δίκαιο, που έχει «κουρελιάσει» με τη σειρά της η Τουρκία.

Η γειτονική μας Αλβανία, μπορεί να μη συμμετέχει ως πλήρες μέλος αυτής της «συμμαχίας», αλλά με την απόφαση της να υπογράψει το συνυποσχετικό για παραπομπή των διαφορών μας επί της ΑΟΖ, στη Χάγη, εστάλη και ένα μήνυμα στην Τουρκία για το πως συμπεριφέρονται οι σοβαρές χώρες που τιμούν τη διεθνή νομιμότητα.

Η τριμερής της Λευκωσίας ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και προστιθέμενης αξίας επειδή πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί καθημερινά την Ελλάδα με πόλεμο και αμφισβητεί επί της ουσίας τα ευρωπαϊκά σύνορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ