today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει η Κυβέρνηση

Τη χρήση του δικαιώματος για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει η κυβέρνηση, μετά την προαναγγελία γεωτρήσεων από την Τουρκία πέριξ του Καστελλόριζου, μεταξύ άλλων «αντίμετρων», σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου…

Του Κώστα Πασίση

«Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όταν είχε πρωτοβγεί το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, στη διπλωματική «γλώσσα» η πρόσφατη επιστολή του Νίκου Δένδια στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ  κ. Guterres στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας, δείχνει την προετοιμασία του εδάφους  για το επόμενο βήμα που είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε περίπτωση γεώτρησης σε μη τουρκικά ύδατα το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι «μονόδρομος», τονίζει στο thepresident.gr διπλωματική πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι το 1976, όταν το τουρκικό ωκεανογραφικό «ΧΟΡΑ» βγήκε στο Αιγαίο και  παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέοντας στα βορειοανατολικά της Λέσβου, η Ελλάδα έφερε την πρόκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προσέφυγε μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και τότε ήταν παραβίαση και όχι γεώτρηση…

Ψυχραιμία αλλά και δυναμικές διπλωματικές κινήσεις

Στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεργοποίησε τη «γραμμή» σκληρής πίεσης προς την Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής προέβη σε δυο αιφνιδιαστικές  δυναμικές κινήσεις, διαμηνύοντας στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να παρακολουθεί τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας με «σταυρωμένα» χέρια.

Η πρώτη αφορούσε την επιστολή Δένδια στον Επίτροπο Διεύρυνσης  της Ε.Ε Oliver Varhelyi με την οποία ζητά  αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και η δεύτερη το αίτημα της χώρας μας στην Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία για επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε- Τουρκίας έσπευσε να στηρίξει μέσω της «Καθημερινής», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει» αναφέρει ο κ. Βέμπερ. «Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, είναι προφανείς σε όλους. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός με αυτές τις κινήσεις προειδοποιεί την Τουρκία να συνετιστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αποφυγή προκλήσεων και έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, διαφορετικά θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο και η εύθραυστη Τουρκική οικονομία θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες.

Η επιστολή όμως, που εστάλη σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία είναι ένα μήνυμα προς αυτές τις χώρες να σταματήσουν να λοξοκοιτούν  προς την Άγκυρα, λόγω οικονομικών συμφερόντων και να πορευτούν με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει τσαλαπατήσει…

Η κατακόρυφη σκλήρυνση της ελληνικής γραμμής δεν έγινε τυχαία. Αν παρατηρήσει κανείς τις τελευταίες ημέρες, στον τουρκικό τύπο βρίθουν οι πληροφορίες για …προβοκάτσια που ετοιμάζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πληροφορίες- που κατά την εκτίμηση έγκυρων στρατιωτικών αναλυτών- είναι εντέχνως διοχετευμένες από την κυβέρνηση Ερντογάν, προς προετοιμασία της τουρκικής κοινής γνώμης για ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα που θα αλλάξει τα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ