today-is-a-good-day
17 C
Athens

M.Πομπέο: Η Ουάσινγκτον δεν θα αλλάξει πολιτική στη Συρία για να πετύχει την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαμήνυσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αλλάξει την πολιτική της απέναντι στη Συρία για να επιτύχει την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Όστιν Τάις και άλλων Αμερικανών που κρατούνται όμηροι στη χώρα αυτήν.

«Ζητάμε από τους Σύρους να απελευθερώσουν τον κ. Τάις, να μας πουν τι γνωρίζουν. Επέλεξαν να μην το κάνουν», είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όχι μόνο για την επιστροφή του Όστιν αλλά και κάθε Αμερικανού που κρατείται. Δεν θα αλλάξουμε την αμερικανική πολιτική για να το πετύχουμε», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή έγινε αφού αποκαλύφθηκε ότι ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας ταξίδεψε κρυφά στη Δαμασκό κάποια στιγμή φέτος, επιδιώκοντας να πετύχει την απελευθέρωση του Τάις. Ο δημοσιογράφος εξαφανίστηκε το 2012 ενώ από το 2017 αγνοείται στη Συρία και ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής Μαζντ Καμάλμαζ.

Ο Πομπέο δεν αναφέρθηκε ευθέως σε αυτό το ταξίδι, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να αποσύρουν περίπου 600 Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Τάις και άλλων Αμερικανών. «Ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν πληρώνουμε για την επιστροφή ομήρων», απάντησε.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού που μάχεται ότι έχει απομείνει από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ταυτόχρονα φρουρούν και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ