today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κρεμλίνο: «Mη φιλικές και καταστροφικές» oι αμερικανικές κυρώσεις για τον Nord Stream-2

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 είναι «μη φιλικές και καταστροφικές». Τις χαρακτήρισε επίσης ως «ανταγωνισμό της λαφυραγώγησης», αλλά δεν τις συσχέτισε με τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των δύο χωρών για την παράταση της συνθήκης START που αφορά στον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών.

«Είναι αμφίβολο αν θα πρέπει (οι κυρώσεις κατά του αγωγού Nord Stream -2 και οι συνομιλίες για την START) να θεωρηθούν ως αλληλοσυνδεόμενα ζητήματα» είπε ο Πεσκόφ και προσέθεσε: «Γενικά η αρκετά μη φιλική και καταστροφική πολιτική που αποσκοπεί διαρκώς στην επιβολή διάφορων κυρώσεων σ’ εμάς, στην οικονομία μας, δυστυχώς έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα του αθέμιτου ανταγωνισμού, και ενός εντελώς απροκάλυπτου ανταγωνισμού λαφυραγώγησης εκ μέρους της Ουάσιγκτον». Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η καταστροφική αυτή πολιτική των κυρώσεων «βλάπτει τις διμερείς σχέσεις».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μπορεί να παρουσιάσει στο Κογκρέσο προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στον αγωγό και συγκεκριμένα σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίας ή μισθώνουν πλοία που συμμετέχουν στο έργο κατασκευής του.

H κατασκευή του μήκους 1.230 χιλιομέτρων αγωγού φυσικού αερίου που καταλήγει στην Γερμανία σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, ενώ απομένει ένα τμήμα μήκους 120 χιλιομέτρων που θα διέλθει μέσα από τα χωρικά ύδατα της Δανίας.

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού σταμάτησαν τον Δεκέμβριο αφότου η ελβετικο-δανέζικη εταιρεία Allseas που είχε αναλάβει με δικό της πλοίο την τοποθέτηση του αγωγού, αποφάσισε να αποσυρθεί λόγω των επικείμενων αμερικανικών κυρώσεων σε εταιρείες που διαθέτουν ειδικά πλοία για την τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ