today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ανάληψη καθηκόντων διοικητή εν πλω της επιχείρησης «IRINI» από την Ελλάδα

Η ανάληψη καθηκόντων διοικητή εν πλω για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 της επιχείρησης «IRINI» από τον αρχιπλοίαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο πραγματοποιήθηκε, χθες, στη ναυτική βάση Ταράντα της Ιταλίας. Το πλοίο έδρας διοικητού είναι η φρεγάτα Αδρίας, ενώ το εν πλω επιτελείο της επιχείρησης στελεχώνεται, μεταξύ άλλων, από 14 Έλληνες επιτελείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση με μία φρεγάτα, με πτήσεις αεροσκαφών αερομεταφερόμενου συστήματος εγκαίρου προειδοποίησης και ελέγχου, καθώς και με επιτελείς στο εν πλω και στο επιχειρησιακό επιτελείο.

Η κύρια αποστολή της επιχείρησης «IRINI» είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στο πλαίσιο σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 21 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα έχει αυξημένη συμμετοχή με μέσα και προσωπικό από την πρώτη στιγμή που δόθηκε εντολή ενεργοποίησης της.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα θα συμμετέχει και στα δύο επόμενα εξάμηνα έως τις 31 Μαρτίου του 2022, επιβεβαιώνοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή και τη δυνατότητά της να συνεισφέρει έμπρακτα στις επιχειρήσεις και τις αποστολές της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ