today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Λευκορωσία: Μεγάλη διαδήλωση κατά του προέδρου Λουκασένκο

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Λευκορωσίας σήμερα εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, αψηφώντας την απειλή ότι η αστυνομία θα χρησιμοποιούσε πραγματικές σφαίρες εναντίον τους.

Οι αρχές προχώρησαν σε περίπου 100 συλλήψεις.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν η πρώτη σε ευρεία κλίμακα μετά το τελεσίγραφο που έδωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στον Λουκασένκο να παραιτηθεί μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί ότι θα καλέσει τους πολίτες να κατέβουν σε γενική απεργία.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές αυτή τη φορά δεν έκαναν πορεία στο κέντρο του Μινσκ αλλά σε μια οδική αρτηρία στα νότια της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται πολλά εργοστάσια. Φώναζαν «Απεργία» και συνθήματα κατά του Λουκασένκο και κατά της αστυνομίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Όλγκα Σεμοντάνοβα είπε ότι «μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 100 άτομα» στην πρωτεύουσα.

Ο 66χρονος πρόεδρος πάντως, παρά την πρωτοφανή πίεση που δέχεται μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, δεν δείχνει καμία πρόθεση να υποκύψει στις απαιτήσεις των πολιτικών αντιπάλων του. Όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης σήμερα είναι είτε κρατούμενοι είτε εξόριστοι. Την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών διαμήνυσε ότι η αστυνομία δεν θα διστάσει στο εξής «εφόσον χρειαστεί» να χρησιμοποιήσει πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, κάτι που θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης.

Ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας KGB, Ιβάν Τέρτερ, υποστήριξε το Σάββατο ότι έχει πληροφορηθεί πως προετοιμάζεται μια «προβοκάτσια» με στόχο την «αποσταθεροποίηση» της Λευκορωσίας.

Η Τιχανόφσκαγια, εκτός από το τελεσίγραφο προς τον Λουκασένκο, απηύθυνε σήμερα ένα νέο μήνυμα προς τους πολίτες της χώρας, προτρέποντάς τους «να συνεχίσουν να εκφράζουν τις διεκδικήσεις τους με αποφασιστικό και ειρηνικό τρόπο». «Δεν θα σταματήσουμε παρά μόνο όταν θα απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας αρχίσουν να προστατεύουν τον λαό και επιστρέψουν στη Λευκορωσία ο νόμος και οι έντιμες εκλογές», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ