Απ.Τζιτζικώστας: Να υποστηρίξουμε μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη

ΑΠΕ

Η εργασία, η κοινωνική πολιτική, η οικονομία και το περιβάλλον αποτέλεσαν κεντρικά θέματα συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων και στη σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες, όπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απόστολος Τζιτζικώστας και τρεις Ευρωπαίοι Επίτροποι κατέθεσαν τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και την ανάκαμψη της ΕΕ.

Κεντρικοί ομιλητές, στα τρία ξεχωριστά θεματικά πάνελ, ήταν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την «Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal), Frans Timmermans, καθώς και οι Επίτροποι Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Nicolas Schmit και Οικονομίας, Paolo Gentiloni.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας εξήγησε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να εξουσιοδοτήσουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες για την προστασία της απασχόλησης και των κοινωνικών δικαιωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. « Η πανδημία του κορονοϊού, παρά τις καταστροφικές συνέπειές της, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την κοινωνική πρόοδο. Για να γίνει αυτό πρέπει να προστατεύσουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων. Να υποστηρίξουμε μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Πρέπει να ανακάμψουμε από μια άνευ προηγουμένου κρίση και για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Τα μέτρα μας για την υποστήριξη των νέων και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων πρέπει αν έχουν τοπικό αντίκτυπο. », υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ.  Schmit, ενώ το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρώπης από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού ήταν το αντικείμενο της συζήτησης με τον Επίτροπο Gentiloni.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ζήτησαν από τον κ. Gentiloni το Σχέδιο να προβλέπει ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων, ώστε να είναι αποτελεσματικό, να μη δημιουργηθούν αλληλοεπικαλύψεις και να επιτευχθεί συντονισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης, κοινή δέσμευση για την επιτάχυνση της υλοποίησης της «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal) προέκυψε από το πάνελ της συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το Green Deal, Frans Timmermans, κάλεσε Περιφέρειες και Δήμους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του σχεδίου πράσινης μετάβασης στους τομείς αρμοδιότητάς τους, ενώ τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υποστήριξαν ότι η «Πράσινη Συμφωνία» είναι το κύριο μέσο για τη διασφάλιση της πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη.