today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Στόχος της κυβέρνησης να μείνουν όρθιες η οικονομία και η κοινωνία παρά την πανδημία

Στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπους Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κύριος Πέτσας τόνισε ότι  «ο προϋπολογισμός για το 2021 καταρτίστηκε σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω του απροσδιόριστου χρόνου λήξης της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων εκατό ετών».

«Πέρα από την αβεβαιότητα που συνδέεται με την πανδημία του κορονοϊού, η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει τις – επίσης εξωγενείς – προκλήσεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις μεταναστευτικές ροές, καθώς και φυσικές καταστροφές που πλήττουν χιλιάδες συμπολίτες μας, τους οποίους η Κυβέρνηση – όπως ήδη απέδειξε – οφείλει να στηρίζει» συμπλήρωσε.

Και υπογράμμισε «στην πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία, το εισόδημα των Ελλήνων προβλέπεται στο βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο για το σύνολο της διετίας 2020-2021. Η κυβέρνηση στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, και παράλληλα θέτει τις βάσεις για ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

«Ισχυρός σύμμαχός μας είναι η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην Ελληνική Δημοκρατία, γεγονός που αντανακλάται αφενός στο κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και αφετέρου στην προσέλκυση μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως ο υπερσύγχρονος κόμβος data center που θα κατασκευάσει η Microsoft στην Ελλάδα».

«Σημαντική επίσης θα είναι η οικονομική δύναμη πυρός που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων, 19,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια, με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Τους πόρους αυτούς δεν θα τους σπαταλήσουμε, αλλά θα τους επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Μέσα στο 2021 εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν 5,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας κατά δύο επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες την ανάπτυξη. Σημαντικό ρόλο έχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες» πρόσθεσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας «μέσα από το ολοκληρωμένο και συνεκτικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, θεμελιώνουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. Αναπροσαρμόζουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας στις ανάγκες της εποχής που έρχεται και στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας. Επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις που υποσχεθήκαμε στους Έλληνες με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, που έβαζαν τα προηγούμενα χρόνια φρένο στην πραγματική οικονομία και τροφοδοτούσαν την παραοικονομία. Φέρνουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς».

«Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει, με συνέχεια και συνέπεια, να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσουμε οι Έλληνες ενωμένοι την πρωτοφανή φετινή κρίση. Για να αναγεννηθούν οι προσδοκίες των πολιτών. Για να θεμελιωθεί η πορεία που οραματιζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ