today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Πανδαιμόνιο στο κέντρο της Αθήνας λόγω των συλλαλητηρίων

Συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις και πορείες, που καθιστούν δύσκολες τις μετακινήσεις από και προς το κέντρο σήμερα, είναι σε εξέλιξη.

Μάλιστα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα:

Πορεία από την πλατεία Μαβίλη προς το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι «οι δημόσιες δαπάνες Υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 7,5% στου ΑΕΠ», ενώ οι οργανικές θέσεις του προσωπικού των νοσοκομείων είναι χιλιάδες.

Την ίδια ώρα, οδηγοί τρόλεϊ και λεωφορείων συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, με αποτέλεσμα ο στόλος των λεωφορείων και των τρόλεϊ να είναι μειωμένος. Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΑΣΑ, το μεγαλύτερο πρόβλημα καθυστερήσεων εντοπίζεται στα τρόλεϊ.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) καθώς και πλήθος πρωτοβάθμιων συνδικάτων και φορέων της εκπαίδευσης. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες πρόκειται να κατευθυνθούν προς τη Βουλή.

Η ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων ζητά την «θωράκιση της δημόσιας υγείας, καθώς και γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Επιπλέον ζητά «μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών, 15 μαθητές ανά τμήμα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα».  Ακόμη, διεκδικούν «τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας καθώς και να μην μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων». Τέλος ζητούν, προσλήψεις στο Δημόσιο, «κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κατάργηση  του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις».

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με βασικό αίτημα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνονται προς τη Βουλή. Ζητούν, μεταξύ άλλων, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη (έως 15 μαθητές ανά τμήμα), προσλήψεις καθηγητών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά, επαρκές προσωπικό καθαριότητας και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Το κεντρικό σύνθημα είναι «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση κι υγεία σε κάθε μαθητή» και στο συλλαλητήριο συμμετέχουν -και το στηρίζουν- σύλλογοι εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι, το ΠΑΜΕ, γονείς, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στις περιφέρειες, στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες υπηρεσίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ