today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

ΕΛ.Λύση: Βιαστική η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

«Έχουμε μία ακόμη ευρωπαϊκή οδηγία που έρχεται για κύρωση στη Βουλή από μία κυβέρνηση που απλά μεταφέρει μεταφρασμένες εντολές -πολλές φορές με κακή μετάφραση- χωρίς στην ουσία να νομοθετεί η ίδια», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

«Είμαστε από τις πρώτες χώρες που η οδηγία αυτή έρχεται προς κύρωση, αφού έχουν προηγηθεί μόνο η Γαλλία, η Σλοβακία και η Λιθουανία. Αυτό μας δίνει την εντύπωση πως χρησιμοποιούμαστε ξανά ως πειραματόζωο, κυρίως όταν μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία εμφανίζονται διστακτικές, ενώ η Γερμανία δεν επιβάλλει υποχρεωτικά μέτρα στους παραγωγούς», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπεύδει να ψηφίσει την οδηγία προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει τις κατευθύνσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή της.

«Είμαστε ασφαλώς υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης και της πραγματικής προστασίας του περιβάλλοντος, προτείνουμε την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν, όπως από υποπροϊόντα καλαμποκιού και από σάκχαρα», είπε ο κ. Βιλιάρδος και επισήμανε ότι εκτός της καύσης και της ανακύκλωσης υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα για την κομποστοποίηση των πλαστικών με διάφορα βακτηρίδια ακόμη και για μη βιοδιασπώμενα πλαστικά. Ο βουλευτής ζήτησε επίσης στήριξη της βιομηχανίας πλαστικών «η συνολική -άμεση και έμμεση- συνεισφορά της οποίας εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ