“Ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη η δικογραφία” λέει ο Βαρουφάκης για το επεισόδιο στην Αίγινα τις μέρες της καραντίνας

Την απόρριψη της δικογραφίας η οποία τον αφορά, ως συνταγματικά, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, ζήτησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια για το περιστατικό της μετακίνησής του, από και προς την Αίγινα, τον περασμένο Απρίλιο, την περίοδο δηλαδή της καραντίνας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επικαλέστηκε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης βουλευτών για την άσκηση των καθηκόντων τους. «Μπορεί τυπικά να ψηφίζουμε υπέρ ή κατά της αίτησης άρσης ασυλίας μου. Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι το αυτονόητο και απερίφραστο δικαίωμα μετακίνησης βουλευτών για την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι η δικογραφία, επί της οποίας καλείται να αποφασίσει σήμερα η Ολομέλεια, «ισοδυναμεί με αμφισβήτηση αυτής της αδιαμφισβήτητης ελευθερίας του βουλευτή».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι με τη δικογραφία αμφισβητείται το συνταγματικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμα του βουλευτή, πλήττεται ο κοινοβουλευτισμός και επισήμανε ότι «το Σύνταγμα εξασφαλίζει στους βουλευτές το δικαίωμα της άσκησης των καθηκόντων τους με τρόπο που να μην περιορίζεται από την εκτελεστική εξουσία και προφανώς από τα Σώματα Ασφαλείας». Προσέθεσε δε ο κ. Βαρουφάκης ότι η κυβέρνηση στην υπουργική απόφαση της 22 Μαρτίου με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, ανέφερε ρητά ότι ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης, υπουργούς, βουλευτές κ.λπ., για εκπλήρωση των καθηκόντων τους. «Αυτό σημαίνει ότι μετά την απλή επίδειξη της ταυτότητας, κανένα όργανο της Αστυνομίας ή του Λιμενικού, δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τον βουλευτή είτε κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων είτε σε άλλες περιόδους», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και κατήγγειλε ότι στην επιτροπή Δεοντολογίας, όπου συζητήθηκε το θέμα προτού πάει στην Ολομέλεια, μολονότι η πλειοψηφία απέρριψε την αίτηση άρσης ασυλίας ως απαράδεκτη, υπήρξε βουλευτής ενός μόνο κόμματος που μειοψήφησε και εξέφρασε την «ανατριχιαστική άποψη ότι το αστυνομικό όργανο οφείλει να ελέγξει αν σε μετακίνηση, ο βουλευτής βρίσκεται σε άσκηση των δραστηριοτήτων του». Ως προς το ηθικό σκέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα διανοούνταν να χρησιμοποιήσει τη βουλευτική του ασυλία για να πάει διακοπές στη Μύκονο ή στην Αίγινα, αλλά τα περιοριστικά μέτρα βρήκαν εκείνον και τη σύζυγό του Δανάη Στράτου στο σπίτι τους στην Αίγινα και στόχος τους ήταν να μείνουν εκεί, χωρίς να μετακινούνται, αν μπορούσαν. Άλλωστε ήταν εκείνος που, από την πρώτη στιγμή, είχε ζητήσει η Βουλή να λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση με τηλεδιάσκεψη. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 όμως απορρίφθηκε.

Ως προς το πραγματικό περιστατικό της 8ης Απριλίου ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έπρεπε να πάρει το πλοίο από Αίγινα προς Πειραιά, μετέβη στη Βουλή για να τοποθετηθεί για την ύφεση και επέστρεψε στην οικία του. «Όταν έφτασα στο λιμάνι της Αίγινας, λιμενικός με έναν δήμαρχο ωρυόμενο δίπλα του, και με τρόπο ιδιαίτερα προσβλητικό, μου ζήτησε τα χαρτιά μου. Κατέβασα το παράθυρο του αυτοκινήτου και του έδειξα τη βουλευτική μου ταυτότητα με τα εξής ακριβώς λόγια: “Σας δείχνω τη βουλευτική μου ταυτότητα σε περίπτωση που δεν με αναγνωρίσατε”. Μου είπε: “Το Ε1 σας κύριε μου”. Του λέω ότι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αυτό το περιοριστικό μέτρο δεν ισχύει για βουλευτές. Μου είπε ότι ισχύει και ότι δεν έχω να πάω πουθενά. Προχώρησα πέντε μέτρα, έκατσε το αυτοκίνητο στην ουρά μαζί με τα άλλα αμάξια, ψεκάστηκε το αυτοκίνητο και έφυγα. Στη δικογραφία αλλιώς παρουσιάζονται τα πράγματα, δυστυχώς», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Τέλος, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε και στο ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας, λέγοντας ότι το «ΜέΡΑ25 προτείνει την άρση της βουλευτικής ασυλίας αλλά ποτέ δεν έχει προτείνει την άρση της ελεύθερης μετακίνησης των βουλευτών κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων». Επίσης ότι η πρόταση του ΜέΡΑ25 για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας είναι πρόταση με την προϋπόθεση της προστασίας όλων των πολιτών, από κακεντρεχείς ανυπόστατες μηνύσεις που δυσχεραίνουν το έργο της δικαιοσύνης. «Δηλαδή, δεν ζητάω από εσάς σήμερα κάτι που το ΜέΡΑ25 δεν προτείνει για όλους τους πολίτες. Απόρριψη εκ προοιμίου κάθε αντισυνταγματικής, νομικά απαράδεκτης μήνυσης ή δικογραφίας», είπε ο κ. Βαρουφάκης που ευχαρίστησε όλες τις πτέρυγες, πλην Ελληνικής Λύσης, που εισηγήθηκαν την απόρριψη της δικογραφίας.