today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην Ανατολική  Μεσόγειο είναι η δεύτερη φάση της ελληνοτουρκικής κρίσης, με την παρουσία του Oruc Reis, πέριξ του Καστελλόριζου, καθώς η πόρτα του διαλόγου, μέσω των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, δείχνει να κλείνει, προτού καν ανοίξει.

Tου Κώστα Πασίση

«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε με την Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, στέλνοντας το μήνυμα της κυβέρνησης, τόσο στην Άγκυρα όσο και στις Βρυξέλλες που καλείται να λάβει τις αποφάσεις της, στη βάση της υπαναχώρησης της Τουρκίας, από τις δεσμεύσεις της για αποφυγή προκλήσεων.

Επιπλέον προειδοποίησε την Τουρκία ότι αν συνεχίσει την ίδια τακτική θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Η χώρα τέθηκε εκ νέου σε κατάσταση σιωπηλού μεν, αλλά «κόκκινου» συναγερμού. Στη «διακεκαυμένη ζώνη» έσπευσαν αμέσως σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και υποβρύχια, που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

«Ο Ερντογάν θέλει να μας παρασύρει στην παγίδα ενός θερμού επεισοδίου. Φλερτάρει με ένα θερμό επεισόδιο. Το τερματίζει. Είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη», δήλωσε ο βουλευτής τη ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης στον Alpha 98,9.

Το «οπλοστάσιο» της Ελλάδας

Σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την κρίσιμη μάχη του ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Κύπρο, θα θέσει εκ νέου το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία.

Στο «οπλοστάσιο» της χώρας αυτή τη φορά προστέθηκαν νέα ισχυρά επιχειρήματα, καθώς ο εγωπαθής «σουλτάνος» έδειξε να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις ευρωπαϊκές υποδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης και ότι προτιμά τις μονομερείς ενέργειες. Ένα «μονοπάτι» που ενδεχομένως να τον οδηγήσει σε διπλωματικό αδιέξοδο…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προειδοποιήσει τις χώρες που μέχρι στιγμής χαϊδεύουν την Άγκυρα ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τις ελληνικές θέσεις, πως αν η Ευρώπη δε δείξει την αποφασιστικότητα  στην Τουρκία, θα πιστωθεί ως αποτυχία που θα βρει μπροστά της στο άμεσο μέλλον.

Το κλίμα πάντως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ δείχνει να αλλάζει και αυτό φαίνεται από το τριπλό δυνατό κτύπημα που δέχθηκε η Άγκυρα μέσα σε 24 ώρες, χωρίς καν να κρατηθούν τα διπλωματικά προσχήματα και οι ίσες αποστάσεις που τηρούνταν μέχρι …χθες.

Το πρώτο ήλθε από την Γερμανία. Ο Χάικο Μάας, τόνισε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας με το Όρουτς Ρέις αλλά και στα Βαρώσια αντιβαίνουν πλήρως το πνεύμα των όσων είχαν συμφωνηθεί». Ενώ ακύρωσε και την επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Το δεύτερο  από το Στειτ Ντιπάρτμεντ που συνοψίζεται στο σκληρό σχόλιο του: «Σταματήστε να προκαλείτε σκόπιμα και ξεκινήστε διερευνητικές επαφές».

Το τρίτο από την Σουηδία και την Αυστρία. Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε μετα τη συνάντηση της με  τον Μεβλούτ Τσαβουσογλου, ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία και να σταματήσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, γεγονός που προκάλεσε την οργή Τσαβούσογλου.

Στο ίδιο μήκος και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος μίλησε για κυρώσεις στην Τουρκία, αν συνεχίσει τις προκλήσεις.

Η «παγίδα» της διάσκεψης των μεσογειακών χωρών

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση με τις κλιμακούμενες προκλήσεις της γειτονικής χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διερευνητικές επαφές φαίνεται να «παγώνουν» επ αόριστον, γιατί -προφανώς -ποτέ δεν ήταν στο σχεδιασμό Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ανοικτά δυο θέματα. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως αποφάσισε και η τελευταία σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αντί των διερευνητικών επαφών ο Ταγίπ Ερντογαν ετοιμάζει τα δικά του …μεγαλεπήβολα σχέδια όπως  είναι η διοργάνωση μιας διάσκεψης χωρών της ανατολικής Μεσογείου στην οποία θα συμμετάσχει και το «ψευδοκράτος».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την εν λόγω πρόταση του και στην Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγελα Μέρκελ και περιμένει την απάντηση της!

Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να συζητηθούν όλα τα θέματα, που δεν προβλέπονται στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών και φυσικά το μεγάλο ζήτημα της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου.

Και αυτό δεν αποτελεί ένα κρυφό σχέδιο της Άγκυρας επειδή η πρόταση και το περιεχόμενο αυτής αναπαράγεται από το σύνολο των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων της Τουρκίας.

Στο ερώτημα, μέχρι που προτίθενται να φθάσουν οι Τούρκοι για να πετύχουν το σκοπό τους, η απάντηση πολλών κυβερνητικών στελεχών και αναλυτών είναι, ακόμη και στο θερμό επεισόδιο, προκειμένου να υπάρξουν τετελεσμένα και να «γκριζαριστούν» περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ