today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Το Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – 35 ν.μ. νότια του Καστελλόριζου

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις βρίσκεται, σήμερα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Να σημειωθεί ότι χθες ο  Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφέρθηκε στη νέα «έξοδο» τουOruc Reis στην ανατατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία διαθέτει ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αναγνωρισμένες από τα ΗΕ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ” παρά το γεγονός ότι η Αθήνα επί της αρχής παραμένει υπέρ του διαλόγου, καθίσταται σαφές πως στην παρούσα φάση οι διερευνητικές επαφές είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθούν. Βασικός λόγος της τουρκικής επιστροφής στην τακτική των εντάσεων, είναι η άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν φόρουμ για συζήτηση οποιασδήποτε άλλης διαφοράς, από εκείνη της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και χωρικά ύδατα)”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ