today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εγγραφής και η προθεσμία αιτήσεων στην πλατφόρμα elevategreece.gov.gr

«Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση  μέσω του συνδέσμου elevategreece.gov.gr (η διαδικασία είναι απλή) και η προθεσμία, ειδικά για το 2020, «τρέχει» μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2021, οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 01/01 με 30/03, 01/05 με 30/07 και 01/09 με 30/11»

Αυτό γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την «ηλεκτρονική πύλη», μέσω της οποίας θα εγγράφονται οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και θα πιστοποιείται ότι χαρακτηρίζονται «επίσημα» από την Πολιτεία ως νεοφυείς. Οι επιχειρήσεις για να χαρακτηριστούν νεοφυείς θα πρέπει να πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: της καινοτομίας (innovation) και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Για να υποβάλλει μια νεοφυής επιχείρηση αίτηση στο Elevate Greece, προκειμένου να εγγραφεί στο Μητρώο πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

• Να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ).

• Να μην ξεπερνά τα 8 έτη συμπληρωμένη λειτουργίας.

• Να μην απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

• Ο τελευταίος κύκλος εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Τι σχεδιάζεται για τη χρηματοδότηση

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στην ομιλία του στην απογευματινή εκδήλωση για τα εγκαίνια της πλατφόρμας: «Το Elevate Greece έρχεται σήμερα να ενδυναμώσει σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Σε αυτή την πρωτοβουλία θα προστεθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, το πρόγραμμα Grants to Equity – ο σχεδιασμός του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες σε συνεργασία με τον Όμιλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -, αλλά και τα Ταμεία Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα επακολουθήσουν. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους τους, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των 100.000 ευρώ. Με έναν προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ), στοχεύουμε να ενισχύσουμε περισσότερες από 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η σχετική πρόσκληση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ