today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ουσιαστικές κινήσεις ζητά η Γερμανία από το Λονδίνο για το Brexit

Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε «κρίσιμη» φάση, δήλωσε σήμερα Γερμανός υπουργός, ζητώντας «ουσιαστικές» κινήσεις από το Λονδίνο σε βασικά δύσκολα σημεία: την αλιεία, τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών και τις εγγυήσεις ισότιμου ανταγωνισμού.

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι η ΕΕ εργάζεται σκληρά για μια συμφωνία που και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν, αλλά ότι είναι επίσης έτοιμη για τον πλέον επιζήμιο χωρισμό, χωρίς μια συμφωνία που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι εμπορικές συναλλαγές χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις από το 2021.

«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση στις διαπραγματεύσεις και είμαστε κάτω από εξαιρετική πίεση. Ο χρόνος εξαντλείται», δήλωσε ο Ροτ, προσερχόμενος σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομόλογους του για το Brexit.

«Γι’ αυτό τον λόγο αναμένουμε ουσιαστική πρόοδο από τους φίλους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε βασικούς τομείς, ιδιαίτερα στη διακυβέρνηση, τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού και την αλιεία».

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, από την πλευρά του, ζήτησε ενότητα στην 27μελή ένωση στις διαπραγματεύσεις για την αλιεία με τη Βρετανία. Προσερχόμενος στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το Brexit ενόψει της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι είναι «σημαντικό…να υπενθυμίζουμε την ανάγκη για μια πραγματικά ενωμένη στάση από τους 27 της ΕΕ».

Υπάρχουν ακόμα «πολλά ανοικτά θέματα» στις συνομιλίες ΕΕ-Βρετανίας για μια νέα εμπορική συμφωνία, δήλωσε η Φινλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα. Φυσικά, θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε η Τίτι Τουπουράινεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ