today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Χ.Μάας: Είμαστε εξαιρετικά ενοχλημένοι από τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε την έκπληξή του για τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. «Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης», είπε.

Επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες επετεύχθη η αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα να έρθει στο δρόμο της διπλωματίας. «Χαίρομαι πολύ για το γεγονός ότι με την ουσιαστική βοήθεια του Έλληνα πρωθυπουργού κατέστη δυνατό να ανακοινώσουμε πριν από λίγο καιρό ότι θα πρέπει να γίνουν απευθείας συνομιλίες» σημείωσε.

Στην συνέχεια ο κ. Μάας υπογράμμισε ότι έχει «μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν», σημειώνοντας ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο υπάρχει μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα.

«Γι’ αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει. Γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών.

Νωρίτερα ο κ. Μάας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Νίκο Δένδια δήλωσε πως είναι εξαιρετικά ενοχλημένος από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Όρουτς Ρέις, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μην φαίνονται καθόλου στον ορίζοντα δυνατές, και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο να μην είναι κάτι τέτοιο εφικτό».

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση».

Αναλυτικά η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας:

“Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Νίκο, βρίσκομαι συχνά στην Αθήνα, αλλά θα ευχόμουν οι αφορμές να ήταν πιο ευχάριστες.

Θεωρώ ότι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες πετύχαμε από κοινού την αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα να την φέρουμε στο δρόμο της διπλωματίας. Χαίρομαι πολύ για το γεγονός ότι με την ουσιαστική βοήθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού κατέστη δυνατό να ανακοινώσουμε πριν από λίγο καιρό ότι θα πρέπει να γίνουν απευθείας συνομιλίες.

Ως εκ τούτου μας προκάλεσαν εξαιρετική έκπληξη όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να  αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης.

Γι’ αυτό έχω μεγάλη κατανόηση, αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει  κατ’ αρχάς διακόπηκαν.

Έχω, λοιπόν, απόλυτη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας και μπορώ να φανταστώ ποια είναι η αντίδρασή της μετά από αυτή την τόσο προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία οδήγησε ακριβώς στη διακοπή των σχέσεων και μάλλον της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σας πω ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα.

Γι’ αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει. Γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ