today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «επιστρατεύει» προσωπικότητες για το συμβούλιο του βραβείου Earthshot

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει συγκεντρώσει μια λίστα ηγετικών προσωπικοτήτων από τον κόσμο της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και της φιλανθρωπίας για να συγκροτήσει ένα συμβούλιο 13 ατόμων για το περιβαλλοντικό του βραβείο που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ άλλων στην ομάδα συμμετέχουν η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η τραγουδίστρια Σακίρα και ο σταρ του μπάσκετ Γιάο Μινγκ. Όλοι είναι αφοσιωμένοι στον ακτιβισμό για το περιβάλλον.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 65 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού βραβείου, του Earthshot Prize.

Για τα επόμενα 10 χρόνια, το Earthshot Prize θα απονέμεται κάθε χρόνο σε πέντε άτομα, οργανισμούς ή ομάδες που θα παρουσιάζουν λύσεις για τους πέντε στόχους earthshots: προστασία και αποκατάσταση της φύσης, καθαρισμός του αέρα, ανάκαμψη του ωκεανού, οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς απόβλητα, αποκατάσταση κλίματος.

Τα μέλη του συμβουλίου βραβείων Earthshot, που εκπροσωπούν έξι ηπείρους, θα αποφασίζουν μαζί με τον Δούκα του Κέιμπριτζ και τον Άγγλο παρουσιαστή περιβαλλοντικών ντοκιμαντέρ Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο και θα υποστηρίζονται από μια επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή για την επιλογή των πέντε νικητών κάθε χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια για να παράσχουν τουλάχιστον 50 λύσεις στα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα στον κόσμο έως το 2030.

«Τα παιδιά σας, τα παιδιά μου – πρέπει να βρουν τρόπους για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, την ανάκαμψη των ωκεανών μας, τον καθαρισμό του αέρα» δήλωσε η Σακίρα για το project. «Χρειαζόμαστε λοιπόν τα νεαρά μυαλά να ενημερώνονται και να είναι αφοσιωμένοι γι ‘αυτό η εκπαίδευση είναι τόσο σημαντική. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Πρέπει να ηγηθούμε και πρέπει να το κάνουμε τώρα. Ξέρω ότι είναι φιλόδοξο και ξέρω ότι θα υπάρξουν τόσες πολλές προκλήσεις στην πορεία, αλλά ξέρω επίσης ότι θα υπάρχουν τόσοι πολλοί που θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Η Κέιτ Μπλάνσετ πρόσθεσε: «Σε όλο τον κόσμο, πρωτοβουλίες βασισμένες στην επιστήμη και την κοινότητα οδηγούν σε πρωτοποριακές εφευρέσεις και λύσεις που αν εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την παγκόσμια οικονομία. Το βραβείο Earthshot στοχεύει να κάνει ακριβώς αυτό, και παρέχοντας αυτήν τη ζωτικής σημασίας πλατφόρμα, ελπίζουμε να εστιάσουμε εκ νέου την αφήγηση για την κλιματική αλλαγή στην ελπίδα και τη δράση».

Μέλη του συμβουλίου είναι επίσης ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, Ντάνι Άλβες, η διπλωμάτης από την Κόστα Ρίκα, Κριστιάνα Φιγκουέρες, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της PepsiCo, Ίντρα Νούγι, ο Κινέζος μεγιστάνας και φιλάνθρωπος Τζακ Μα,η αστροναύτης από την Ιαπωνία, Γιακόκο Ναμαζάκι και η γεννημένη στο Τσαντ γεωγράφος, Χίντου Ίμραχιμ Το δέκατο τρίτο μέλος είναι ο Νιγηριανή οικονομολόγος και ειδική στη διεθνή ανάπτυξη, Γκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

Οι υποψηφιότητες για την πρώτη τελετή βραβείων Earthshot, η οποία θα λάβει χώρα στο Λονδίνο το φθινόπωρο του 2021, θα αρχίσουν να υποβάλλονται την 1η Νοεμβρίου, με δικαίωμα συμμετοχής κοινότητες, επιχειρήσεις, οργανισμούς, κωμοπόλεις, πόλεις ή ακόμη και άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ