today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Οι προκλήσεις της Άγκυρας και η στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης

Κινήσεις τακτικής, περισσότερα ανταλλάγματα από την Ευρώπη και «παιχνίδια» Ερντογαν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, βλέπει η κυβέρνηση, πίσω από τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας που συνεχίζει να παίζει σε επιθετικό «τέμπο».

Του Κώστα Πασίση*

Το άνοιγμα των Βαρωσίων από τους Τούρκους, τα τσαλιμάκια Ερντογάν στην Μέρκελ, το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, που παραμένει στη ρητορική τους και οι …βόλτες των ρωσικών πυραύλων S 400 στους τουρκικούς δρόμους, είναι κινήσεις που προκαλούν προβληματισμό και καχυποψία στην Αθήνα και όχι μόνο.

Σε αυτό το «κρεσέντο» των προκλήσεων το Μαξίμου απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στη Le Figaro ήταν σαφής: «Η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, κάτι που, όμως, προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων».

Ταυτόχρονα, όμως προειδοποίησε την Άγκυρα: “η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση».

Σε αυτή τη φάση, το Μαξίμου κοιτάζει μπροστά και αναμένει την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, όπως συμφωνήθηκε στο ολιγόλεπτο τετ-α-τετ Δενδιά-Τσαβούσογλου.

Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι έληξε ο …συναγερμός. Οι κινήσεις και κυρίως οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι μόνιμα στο ελληνικό «μικροσκόπιο».

Πως διαβάζει η Αθήνα τις προκλήσεις της Άγκυρας

Αν και επίσημα οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αποφεύγουν τις εκτιμήσεις, αναφορικά με τις «δραστηριότητες» της γειτονικής χώρας, στις συσκέψεις η διαπίστωση είναι κοινή: Η Τουρκία δε θέλει πραγματικά να γίνει διάλογος και να λυθούν τα προβλήματα, αλλά ψάχνει για ένα «άλλοθι» ώστε να απεμπλακεί από τις διερευνητικές επαφές, αλλά ταυτόχρονα να επιρρίψει την ευθύνη για το «ναυάγιο» στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, όμως πίσω από την επιθετική ρητορική των Τούρκων διαβάζει και άλλα μηνύματα.

Το πρώτο είναι ότι η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν άρεσε στο νεο-σουλτάνο. Ειδικά η παράγραφος για τις συνέπειες, είναι μεγάλο αγκάθι, που πληγώνει το γόητρο της Τουρκίας.

Κραδαίνοντας το «όπλο» των μεταναστευτικών ορδών που απειλεί να ξαμολήσει προς την Ευρώπη, ο Ερντογάν ζητά περισσότερα ανταλλάγματα από την Μέρκελ και νέα ευνοϊκότερη ευρωτουρκική συμφωνία. Και όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες «ξέρει καλά από ανατολίτικα παζάρια».

Το «πόνημα» της Γαλάζιας Πατρίδας και η …αναβίωση της οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι αγαπημένα story σχεδόν σε όλες τις ομιλίες του Τούρκου Προέδρου και των υπουργών του.

Ο λόγος είναι απλός. Σύμφωνα με τις τουρκικές μετρήσεις, όποτε ο Ερντογάν μιλά με εθνικοπατριωτικές κορώνες, η δημοτικότητα του ανεβαίνει σε αξιοπρόσεκτα επίπεδα.

Παράλληλα η τουρκική διπλωματία, πάντα υπό την καθοδήγηση του …υπέρτατου ηγέτη, επιδίδεται σε κινήσεις τακτικής, με πολλαπλά μηνύματα.

Από την μια πλευρά αποσύρει το Γιαβούζ από την Κυπριακή ΑΟΖ, άλλα παράλληλα εξοργίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ανοίγοντας θέμα με τα Βαρώσια.

Σύμφωνα με ελληνικούς πολιτικούς κύκλους, η υπόθεση της Αμμοχώστου δεν έχει μόνο μια ανάγνωση, αυτής της πρόκλησης προς την Κύπρο, αλλά σχετίζεται και με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα.

Ο τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί πηγαίνει καλά στις μετρήσεις, σε αντίθεση με τον εκλεκτό του Ερντογάν Ερσίν Τατάρ.

Έτσι, ο τελευταίος μετέβη στην Άγκυρα και δίπλα από τον Ερντογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα μέρους της παραλίας της Αμμοχώστου.

Ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο θέμα προσθέτει ότι η Τουρκία θέλει να «τεστάρει» τις ευρωπαικές αντιδράσεις για να προχωρήσει στην επόμενη κίνηση του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, όμως, το τελευταίο διάστημα δείχνει να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και να παίζει  παιχνίδια υψηλού ρίσκου για το …μέλλον της τουρκικής οικονομίας.

Προ ημερών φέρεται να ενεργοποίησε τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που έχουν γίνει σχεδόν …casus belli για τους Αμερικανούς.

Στο ερώτημα, γιατί ο Ερντογάν, «τσαντίζει» τις ΗΠΑ, μια απάντηση είναι ότι ο Μαικ Πομπέο με την επίσκεψη του στην Ελλάδα και τα όσα συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμφισβήτησε ευθέως την πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας, στην Μεσόγειο και αυτό «πλήγωσε» το «Εγώ» του.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών δεν επισκέφθηκε την Άγκυρα και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ