today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Διεθνείς αγορές: Ενισχύονται οι μετοχές εν μέσω ελπίδων για νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας

Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου και πλέον μήνα κινούνταν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα, με τις ασιατικές μετοχές να κλείνουν σε υψηλό δυόμισι ετών, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για νίκη των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα, αναβιώνοντας τις ελπίδες για περαιτέρω μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Το διευρυνόμενο προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν και η πιθανότητα το κόμμα του να κερδίσει τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έχουν ενισχύσει τις προοπτικές για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας. Η πιθανότητα για τέτοιου είδους μέτρα βοηθά επίσης να αντισταθμιστεί η επιφυλακτικότητα των επενδυτών αναφορικά με την εξαγγελία των Δημοκρατικών για αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,3% και οδεύει προς τη δεύτερη συνεχή εβδομάδα κερδών. Τα futures στη Wall Street ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 0,4%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,3%, πλησιάζοντας το υψηλό της 31ης Αυγούστου, που ήταν το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2018. Ο κινεζικός CSI300 κατέγραψε άνοδο 2% μετά τις αργίες της Χρυσής Εβδομάδας. Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,1% αφού ανήλθε σε υψηλό επτάμισι μηνών.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,1% στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον του τελευταίου μήνα.

Σε μια ένδειξη ότι αγορές προεξοφλούν νίκη του Μπάιντεν, οι μετοχές των εταιριών που σχετίζονται με καθαρές μορφές ενέργειας έχουν καταγράψει υπεραπόδοση τις τελευταίες εβδομάδες. «Ο Μπάιντεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα μετά την τηλεμαχία και την εστία κορονοϊού στον Λευκό Οίκο, που έχει δημιουργήσει ερωτήματα για τις ικανότητες του Τραμπ να διαχειριστεί μια κρίση», δήλωσε ο Μουτσούμι Καγκάουα, υψηλόβαθμος στέλεχος της Rakuten Securities.

Η τελευταία δημοσκόπηση Reuters/Ipsos έδειξε ότι οι Αμερικανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου στην πανδημία του κορονοϊού.

«Η αύξηση στις αμερικανικές αποδόσεις, ιδιαίτερα των ομολόγων με μεγάλη διάρκεια, υποδηλώνει αυξημένες προσδοκίες για ένα ‘μπλε κύμα’ (σ.σ. από το χρώμα του Δημοκρατικού κόμματος) στις εκλογές», δήλωσε ο Κοΐτσι Φουτζισίρο, οικονομολόγος στο ινστιτούτο Dai-ichi Life Research Institute.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί κατά 8,5 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα στο 0,779%. Ανήλθαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στο 0,797%, την Τετάρτη αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ