today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Στ.Πέτσας: Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχειλίζει η υποκρισία

Για μεγάλη υποκρισία κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

«Τι να απαντήσει κανείς όταν υπάρχει τόσο μεγάλη υποκρισία. Ξεχειλίζει η υποκρισία. Έχω ανακοινώσεις ακόμη και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάρτιο του 2019 που κατήγγειλαν όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και έκαναν λόγω για ευνοϊκότερη μεταχείριση της ΧΑ με τον νέο ποινικό κώδικα. Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Τσίπρας; Η ίδια του η νεολαία το κατήγγειλε. Δεν άκουγε τις εκκλήσεις τις ΝΔ; Εμείς λέγαμε τότε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η διάταξη και μάλιστα ζητούσαμε να την ανακαλέσει γιατί ευνοούσε ευθέως τη ΧΑ. Επίσης τον Ιούνιο του 2019, πολλά δημοσιεύματα της εποχής αναδείκνυαν ότι η τροποποίηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι θα έριχνε στα μαλακά την ΧΑ για αυτή τη δίκη» είπε και πρόσθεσε «ξεχειλίζει η υποκρισία».

Επισήμανε ότι ακόμη και αν άλλαζε ο ποινικός κώδικας, από την κυβέρνηση της ΝΔ, τη συγκεκριμένη δίκη της ΧΑ δεν μπορούσε να την επηρεάσει, λόγω της μη δυνατότητας αναδρομικότητας. «Γι’ αυτό αναδεικνύουμε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ευθύνεται για το γεγονός της μείωσης των ποινών αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει η ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων» υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας επίσης τόνισε ότι υπήρχαν συνεχείς κωλυσιεργίες στη συγκεκριμένη δίκη υπογραμμίζοντας ότι «αν ήταν συνειδητές ή όχι θα το κρίνει η ιστορία». Επίσης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί δημόσια για το εάν η αλλαγή στον ποινικό κώδικα αφορούσε και άλλες υποθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ρίψη δακρυγόνων στη χθεσινή συγκέντρωση έξω από το Εφετείο είπε «Δεν υπάρχει κανένα θέμα εμπιστοσύνης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η αστυνομία έκανε τη δουλειά της και δεν υπεισερχόμαστε σε θέματα υπηρεσιακά».

Για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μ. Τσαβούσογλου ο κ. Πέτσας τόνισε: «Είναι βασικό θέμα η εμπιστοσύνη. Εμείς έχουμε πει ότι επιδιώκουμε την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μέσα από το διάλογο. Και γι’ αυτό καλούμε την Τουρκία να προχωρήσουμε σε αυτή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Κάθε δίαυλος επικοινωνίας, όπως η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών στο περιθώριο ενός διεθνούς φόρουμ είναι θετική. Ταυτόχρονα δεν θα αφήσουμε προκλήσεις, πέρα από τις διμερείς σχέσεις, που αφορούν το Κυπριακό να περάσουν έτσι. Γιατί έρχονται σε σύγκρουση με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι θέμα ευρύτερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ευρωτουρκικών σχέσεων και επαναλαμβάνω αν η Τουρκία δεν κάνει ένα βήμα πίσω θα το βρει μπροστά της».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη προσφέρει καρότο και μαστίγιο. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς τι θα επιλέξει. Το καρότο είναι η θετική ατζέντα που ευνοεί τη χρηματοδότηση της Τουρκίας και τη θετική αντιμετώπιση τόσο θεμάτων που έχουν να κάνουν με την ΕΕ όσο και ευρύτερων θεμάτων όπως το μεταναστευτικό» υπογραμμίζοντας ότι έχει δοθεί ένα χρονικό ορόσημο, που είναι ο Δεκέμβριος, και τότε θα κριθεί όλη αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας για να αποφασίσει η ΕΕ την επιβολή κυρώσεων.

«Αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την κυπριακή δημοκρατία και την Ελλάδα αλλά αφορά όλη την Ευρώπη και αυτό το είδαμε και την προηγούμενη φορά» είπε.

Τέλος αναφερόμενος στις ρυθμίσεις των φορολογικών οφειλών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τόνισε «Φροντίζουμε να απλώσουμε σε βάθος χρόνου της εξυπηρέτηση των παλιών χρεών, ώστε να ελαφρύνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να είναι συνεπείς με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποπληρώνουν ένα λογικό ποσό για τις παλιές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ